Arhiva 27.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

Na granicu ponesite dokumente!

Stupanjem Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja mijenja se i režim granične policijske i carinske kontrole. Pri prelasku državne granice više nema carinske kontrole, međutim, kontrola prometa putnika je racionalizirana – kaže Krunoslav Fekonja, načelnik Službe granične policije Policijske uprave međimurske:
- Od 1. srpnja, najkraće rečeno, neće više biti dvostruke kontrole dokumenata na graničnim prijelazima prema zemljama EU-a. Naši će građani moći prelaziti državnu granicu uz predočenje osobne iskaznice ili putovnice, kao i do sada, a kontrola dokumenata bit će na svim graničnim prijelazima zajednička s kolegama iz Mađarske i Slovenije, sa samo jednim zaustavljanjem putnika.
Na graničnom prijelazu Goričan mađarske kolege dolaze k nama, u naše objekte, a na graničnim prijelazima Mursko Središće, Bukovje, Banfi, Preseka i Trnovec mi idemo k slovenskim kolegama. Na graničnim prijelazima u Sv. Martinu na Muri i na autocestovnom kraj Goričana od ranije je već uspostavljena takva zajednička kontrola.
Za posjednike pogranične propusnice i na rampama koje dvovlasničari sami otvaraju pri prelasku granice ostaje također sve po starom - pojašnjava K. Fekonja.
Opisan režim na granici ostaje najmanje do 2015. godine jer ne treba ranije očekivati utvrđivanje uvjeta za uvođenje tzv. šengenskog režima.
- Na granicama, dakle, ostaje samo policija zbog kontrole dokumenata, s istim brojem operativaca koje smo imali i do sada, a nema više carine, veterinarskih kontrola, sanitarnih, fitopatoloških i svega ostalog što je postojalo zbog prometa roba. Nema više, mnogima je to važno, ni povrata PDV-a iz zemalja EU-a. (MB)

Izvor: 3035