Arhiva 01.07.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Na Ivanje v Gorčeni - ogorčenje

U Goričanu je 24. lipnja priređeno najskromnije obilježavanje Dana Općine do sada, a načelnik Mario Moharić na svečanoj je sjednici tu činjenicu popratio riječima - da razloga za slavlje i radovanje nema. I tako na Ivanje bi v Gorčanu - ogorčenje.
Sumornu je atmosferu u vijećnicu navukao predsjednik Općinskog vijeća Stjepan Blagus jadikovkom nad dugovima i nad praznom općinskom blagajnom u koju se nisu slile obećane potpore iz Županije i države. Spomenuo je i M. Suboticu u kojoj je saniran društveni dom za 3 milijuna kuna, a Općina Goričan nije mogla dobiti ni traženih 200.000 kuna.
- Nemamo ni Savjet mladih jer niti jedna udruga nije predložila svog kandidata. Nismo podijelili ni općinske plakete jer ništa nije ni učinjeno - rekao je, između ostalog, Blagus. Načelnik Mario Moharić u svom je govoru istaknuo da je Goričan zabačena, ali i zaboravljena općina.
- Devedesetih godina velika su sredstva iz općinskog proračuna uložena u našu školu, međutim, time se baš ne trebamo hvaliti jer za to su vrijeme drugi gradili nove škole i sportske dvorane. Imamo obećanja iz Županije da će se sportska dvorana u Goričanu početi graditi ove godine! Projekti su gotovi i dobra volja župana je tu. Ove godine bit će uređena i ambulanta te ćemo dobiti dva liječnička tima. Trenutna situacija je teška: novorođenu djecu liječnica u Goričanu ne može više upisivati i roditelji su prisiljeni djeci otvarati kartone u D. Kraljevcu. Jedino što tražimo je kriterij pravedenosti. Neka u Županiji vide koliko je novca posljednjih 20 godina uloženo u Goričan - rekao je Moharić.
Zbog prometne izoliranosti, s jedne strane, te graničnog prijelaza kao potencijala s druge strane, čelnici Goričana od župana su zahtijevali hitno rješavanje prometnog kraka prema prijelazu. Težnja im je da projekt uđe u državni proračun za iduću godinu.
OTREŽNJENJE
Župan Ivica Perhoč biovrlo konkretan u svom (od)govoru:
- Odakle? Gdje da nađem novac? I mi u Županiji imamo minus od 5 milijuna kuna te 12 milijuna nepodmirenih obveza. Mislite li da sam ja čarobnjak. Projekti o kojima govorite svakako trebaju Goričanu i bit će u prioritetima, ali nemojte inzistirati i opterećivati se time da to mora biti za mjesec dana ili - nikad. Shvatite u kakvom vremenu živimo i budite strpljivi. Došlo je vrijeme otrežnjenja. Moramo početi vrednovati projekte u Međimurju i prestati s megalomanijom. Događa nam se da imamo izgrađenu kanalizacijsku mrežu, a s druge strane, 30 posto priključaka.
U nekim mjestima imamo društvene domove u koje su uloženi milijuni kuna, a manifestacije se održavaju u sportskoj dvorani. Pitam - zašto? Zato što je društveni dom premalen. A tko taj dom koristi? Odgovaraju - tamburaši i puhači. I zar je to racionalno?! Kritiziraju me i nogometaši jer im ne dam novac. A naših žitelja koji žive na rubu socijalnog minimuma sve je više. U takvoj ću situaciji radije dati onom tko je gladan kruha, nego onom tko je gladan igara - rekao je župan Perhoč, napomenuvši i kako su u Općini ipak trebali dodijeliti plakete zbog ljudi koji se trude i vrijedno rade unutar svoje zajednice.
Svečanost obilježavanja Dana Općine ipak je okončana u nešto optimističnijem tonu - otvorenjem novih prostorija općinske uprave. U prostorije je iz općinskog proračuna uloženo oko 500.000 kuna (koliko je bila i ugovorna obveza s Ministarstvom, odakle je trebalo stići još 2,5 milijuna, ali nije.)
Željka Drljić

Izvor: 2879