Arhiva 25.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

Na korak do EU certifikata

Udruga za zaštitu međimurskih prehrambenih autohtonih proizvoda pripredila je nedavno u Čakovcu javno predstavljanje projekata zaštite autohtonih međimurskih prehrambenih proizvoda: mesa z tiblice i bučinog (koščićnog) ulja, koji su već dugo vremena u proceduri zaštite izvornosti, odnosno pribavljanja oznake zemljopisnog prijekla.
Sva dokumentacija, sa svim potrebnim specifikacijama za meso z tiblice tvrtki Vajda Čakovec i Kiš Donji Kraljevec te OPG-a Kirić Trnovec, Đuran Slakovec, Fažon Gardinovec i Vnuk Čestijanec i za bučino ulje Čakovečkih mlinova (za koje se bi još uvijek moglo razmisliti što bi značilo da se ga predstavi nazivom iz dijalekta – koščično črno olje, tikvino črno olje, i sl.) upućena je u Ministarstvo poljoprivrede.
O argumentima zašto se i kako može pribaviti oznaka zemljopisnog porijekla za bučino ulje na prezentaciji je govorila mr. sc. Zvijezdana Horvat Štefulj, voditeljica laboratorija Čakovečkih mlinova, a na istu temu – ali o pribavljanju oznake izvornosti za “Međimursko meso ‘tiblice” - govorila je Jasmina Belošević, dipl. ing. prehrambene tehnologije, koja je u Vajdi kontrolor kvalitete proizvoda.
Argumentacija koju su iznijele čvrsta je, proceduralno posložena kako treba, međutim, Zoran Štefulj, dipl. ing. biotehnologije, predsjednik Udruge za zaštitu međimurskih prehrambenih autohtonih proizvoda, kaže:
- Stručnjaci Ministarstva poljoprivrede sad moraju pregledati sve tekstove koji su im upućeni na reviziju te, po iskustvu koje imaju, vidjeti jesmo li nešto ugradili u kvalitativne opise proizvoda, što eventualno kao tehnički standard kasnije ne bismo mogli ispuniti, ili postoji nešto što bi se zbog samog nazivlja ili opisa tehnoloških postupaka moglo sudariti sa sličnim proizvodima u našem okruženju. No, to ćemo s kolegama u Ministarstvu lako raščistiti kad ta procedure bude gotova - Ministarstvo u Narodnim novinama objavljuje i naše zahtjeve i otvara tromjesečnu javnu raspravu. Zatim se tek ide pred nadležno povjerenstvo Europske unije na kojem imamo pravo – ne bude li sve u dokumentaciji bes-prijekorno argumentirano, na samo jedan ispravak. Nađe li EU više prigovora našim zahtjevima – oni se odbacuju, ne na popravak, nego definitivno i zauvijek! Vjerujem da je vidljiva ozbiljnost postupka i da nije lako doći do oznaka koje proizvodima iznimne kvalitete osiguravaju svojevrstan ekskluzivitet, a time i povoljniju cjenovnu poziciju na tržištu.
Marijan Belčić

Izvor: 3039