Arhiva 19.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

Na međimurskom proštenju u Zagrebu

U Zagrebu je 9. lipnja održano 18. međimursko proštenje, manifestacija koju tradicionalno organizira Zavičajno društvo Međimurje. Program je započeo povorkom i misom u Zagrebačkoj katedrali koju je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.
Kulturno-umjetnički program nastavljen je u parku Opatovina, pod velikim šatorom i uz štandove u vulici kolačov. Ondje su na svečanom otvaranju Proštenja uzvanike pozdravili predsjednik zavičajnog društva Međimurja prof. dr. sc. Mijo Bergovec, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, međimurski župan Matija Posavec i drugi.
Uzvanike koji su uživali u kulinarskoj ponudi međimurskih specijaliteta i vina raspjevali su i rasplesali KUD Kotoriba, KUD Donja Dubrava, Martin Srpak, mješoviti pjevački zbor Nikole Tesle iz Zagreba..., a kušala se i kapljica Alojza Novaka iz Svetog Urbana.
Nije izostala ni bogata ponuda međimurskih proizvoda, rukotvorina i umjetnina.
Cilj Proštenja je postignut, kako nam je rekao predsjednik Društva Bergovec, a to je pokazati Zagrebu i ostalim gostima kulturne, povijesne i vjerske vrijednosti Međimurja.
Zavičajno društvo Međimurje proslavilo je 21. obljetnicu, a jedno je od najvećih zavičajnih društava u Zagrebu.
Za oko 40.000 Međimuraca koji žive u Zagrebu bila je ovo idealna prilika da se prisjete naši tradicionalnih običaja, jela i glazbe te da se zajedno provesele. Da još uvijek pamte svoj kraj, dokazali su velikom odazvanošću na ovu svečanost. Međimurskim proštenjem završili su Dani Međimurja.
Elena Govedić

Izvor: 3034