Arhiva 28.08.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

NA POČETKU BERBE GROŽĐA: Pazite na kiseline!

Jedanaest dana prije nego prošle godine, već u ponedjeljak, 20. kolovoza u vinogradu Agromeđimurja u Železnoj Gori (na prilazu Terbotzu) krenula je berba grožđa.
Sa stalnim zaposlenicima Agromeđimurja i nekoliko sezonaca poslovođa Vjeran Tomašić započeo je berbu muškata otonela na 4,5 hektara nasada, a grožđe je, kaže, izvanredne kvalitete:
NIKAD TAKVIH VRUĆINA
- Ovaj je muškat dao iznad očekivanja. Mlad je nasad, a vidite kakve su prilike, morali smo krenuti u berbu. Pada kiselina, a sladora ima do 80 oeksla (po starinski – šećer je već do 18), pa se nema što čekati. Nikad nismo brali tako rano, ali ne možemo se potužiti da nije dobro.
Moram reći da nas je ove godine u brzoj reakciji, kada treba hitno angažirati i nešto sezonaca, spasila i nova ragulativa, vaučeri za sezonce. To je nevjerojatno dobar i čist sustav... Koliko vidim, ljudi su zadovoljni. U svakom slučaju, bolje je od zamornog administriranja, ugovora...
Makar se u berbu kreće neuobičajeno rano, organizacijski smo za nju tip-top... Jedino je ljudima jako vruće, ovako toplo nikad za berbe nije bilo...
OČEKIVALI SMO LIJEP ROD
Agronom Adrian Horvat, rukovoditelj RJ-a Podrum Štrigova Agromeđimurja, s blizu trideset godina radnog iskustva, također naglašava da se ne sjeća baš tako rane berbe i meteoprilika koje vladaju:
- Već protekle godine, zbog lijepog i prosušnog ljeta, znali smo da će se u pupovima formirati lijep rod za ovu godinu. U vrijeme cvatnje bilo je nešto kiše koja je uglavnom u manjoj mjeri u cvatnji omela traminac, sauvignon i neke stolne sorte, dok su ostale sorte uglavnom ocvale dobro. Već kraj svibnja donio je velike vrućine, a nastavak vrućina u srpnju i kolovozu rezultirao je naglim dozrijevanjem svih sorti grožđa. Sretna je okolnost što su uz ove vruće dane hladnije noći, što uz tople i sunčane dane pogoduje nakupljanju i zadržavanju sladora u soku bobica.
KISELINE PADAJU
- S druge strane, visoke temperature i izloženost grozdova jakom osunčanju uzrok su jačem gubitku kiselinskog sastava. Kad temperatura soka bobice poraste iznad 33 °C, većina organskih kiselina počinje se razgrađivati kao metabolit, pa opada sadržaj kiselina u soku. To je i razlog zašto ove godine krećemo toliko rano s berbom. Za cjelokupnog mog radnog iskustva, samo je 2003. godina bila toliko suha i zrela da smo u rujnu i počeli i završili s berbom, ali nikad nismo počeli u kolovozu!
NIJE GODINA PREDIKATA!
- Ove godine prvenstveno treba – moj je savjet vinogradarima - obratiti pažnju na kiseline, a ne na slador koji, vjerujem, neće nedostajati ni u jednoj sorti.
Ako se ovako toplo i sušno vrijeme nastavi, najvjerojanije neće biti razvoja ni plemenitih plijesni na grozdovima, pa pod upitnik dolaze predikatne berbe za koje trebaju nešto lagane kiše jednom u tjednu, maglovita jutra i sunčani dani.
Uz nešto sezonaca, krećemo u berbu ranih sorti, a uskoro nastavljamo i s beračicom na tablama prilagođenim za strojnu berbu. Muškat koji smo brali ovih dana za Martinje će biti - ne mlado, nego zrelo, odležano vino.
Marijan Belčić

Izvor: 2992