Arhiva 21.05.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 20.02.2017. 08:11.

NA POLOVICI MANDATA O AKTUALNOJ SITUACIJI U ŽUPANIJI TE SVOJIM POLITIČKIM PLANOVIMA ZA LIST MEĐIMURJE GOVORI MEĐIMURSKI ŽUPAN MATIJA POSAVEC

Donosimo dijelove intervjua sa županom Matijom Posavcem objavljen u našem tjedniku 18. svibnja 2015., na koje se poziva HDZ Međimurske županije. Cjeloviti intervju možete pročitati u pisanom i online izdanju na adresi http://online.medjimurje.hr/.

 Navršile su se dvije godine mandata aktualne županijske vlasti. O aktualnom stanju u Županiji, realiziranim projektima u tom razdoblju, financijama, političkim odnosima te planovima, tim više jer su parlamentarni izbori sve bliže za List Međimurje govori međimurski župan Matija Posavec.

Jeste li razočarani i tužni zbog toga tužni što je HDZ zamrznuo sve odnose s međimurskim HNS-om koji pak, kako se čini, sjedi na dvije stolice?

- Sjećam se da je nedavno baš u Listu Međimurje objavljena izjava Darka Horvata o prizivanju koalicije s HNS-om i poželjnoj suradnji. Prije neki dan upravo je HDZ dao podršku pobjedničkoj listi HNS-a u Draškovcu. To samo pokazuje kako Darko Horvat  nema svoj stav te se ne snalazi najbolje u politici, a pokazuje bahatost i način na koji bi vladao da ima prilike. Naši građani sigurno ne podržavaju takav način komunikacije. No, takve izjave pripisujem dodvoravanju vrhu stranke u zauzimanju pozicija za slijedeće parlamentarne izbore tako da niti nisam tužan niti se time opterećujem. Vođenje Međimurske županije podrazumijeva ozbiljniji posao od reagiranja na svakojake izjave.

Iz SDP-a su vam zamjerili što niste javno ukorili svog zamjenika Zorana Vidovića (HSS) što je njegov stranački kolega, načelnik Strahoninca Franjo KL nal zatražio smjenu Mladena Novaka (SDP) predsjednika Županijske skupštine, nakon izbora u Strahonincu. Svi ste koalicijski partneri.

- Koliko znam, izjavu je dao Franjo Lehkec ponukan izjavama predsjednika Skupštine Međimurske županije koji je ujedno i predsjednik županijskog SDP-a. Mladen Novak je aktivno sudjelovao u izborima u Strahonincu, za razliku od mene, a nakon uspjeha načelnik je osjetio potrebu reći ono što je rekao. Ta izjava bila je izgovorena na stranačkoj konferenciji za novinare, a Predsjednika županijske skupštine bira se i razrješuje na sjednicama Skupštine. Koliko ja znam tamo takve inicijative nije bilo niti smatram da za njom ima ikakve potrebe te je ujedno zamjenik župana u svom obraćanju pozvao na smirivanje tenzija, pa govora o ukoru nema. Franjo Lehkec inicirao je pitanje političke odgovornosti kao posljedicu bespotrebnog izazivanja izbora u Strahonincu na što on realno ima pravo. No, službeno nismo razgovarali o tome. Izbori su gotovi, treba stati na loptu i vratiti se poslu.

Na sjednici Županijskog odbora SDP-a bivši župan Ivica Perhoč kritizirao je Vaš rad i kazao da izmišljate dugove koje je ostavio. Jeste li o tome razgovarali s njim?

- Nisam čuo takvu izjavu gospodina Perhoča i ne mogu vjerovati da je nešto takvo izjavio. Doista bi volio kada bi to bila neistina no, nažalost, nije. Jer brojke su konkretne i provjerljive, a u iste su se uvjerili i članovi Odbora za proračun i financije među kojima je i Nadica Jelaš koja nije imala nikakve prigovore na iznose ukupnog duga. No da utvrdimo sve ponovno, kada sam preuzeo Županiju minus proračuna bio je 27 milijuna kuna, dug za bolnicu 9 milijuna, za vojarnu 10 milijuna, dug za subvencije u poljoprivredi 10 milijuna, kredit županije poslovnoj banci 8 milijuna kuna. Radili su se prekršaji u probijanju mase izdvajanja za plaće, nezakonito se prebijao porez i sl. Trebalo je zatvoriti višegodišnje dugove za obranu od tuče 1,500.000  kuna, porezni dug tvrtke Međimurje investicije i nekretnine od 800.000,00 kuna, više od 2,000.000 kuna Tehnološko inovacijskom centru, riješiti pitanje sanacije Graditeljske škole od 2,000.000  kuna, vratiti dug poljoprivrednicima od 1,400.000 kuna. Sve su informacije javno dostupne pa sami procijenite. Nisam zbog toga prozivao bivšeg župana nego smo mirno riješili većinu tih obaveza i zatvorili preko pola svega nabrojanog. Ponosan sam što u dvije godine Županija nije koristila kredit, nijedan dan nismo bili u minusu, smanjene su plaće, dogovoreno je redovno izvršavanje obaveza i županija relativno normalno posluje. I ne samo to, nego smo uspjeli realizirati projekte besplatnih udžbenika i besplatnog prijevoza. Problema imamo kao i mnogi građani i ustanove, ali sve je pod kontrolom. 

Kakva biste opisali trenutnu situaciju u HNS-u?

Stabilnom i jedinstvenom. Pobijedili smo na lokalnim izborima, nakon toga i na gotovo svim izborima za vijeća mjesnih odbora. HNS-ovi ministri daju konkretnu podršku, utjecaj međimurske organizacije na procese u stranci je velik, a imamo i podršku građana. Tako da mogu reći da je situacija odlična u odnosu na percepciju građana o političkim strankama te rejting HNS-a na nacionalnoj razini.

Hoćete li biti na listi za Sabor?

O tome odluku donosi stranka, ali, po svemu sudeći, mislim da je to logično.

 

Izvor: 3134