Arhiva 09.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Na što je bivši načelnik Kovačić potrošio pola milijuna kuna?

Općina Gornji Mihaljevec našla se u priličnom financijskom škripcu. Poslovna banka u kojoj račun ima ta naša jedinica lokalne samouprave od Ministarstva poduzetništva i obrta zaprimila je mjenicu s valutom od 2. svibnja na iznos od oko 680.000 kuna, potvrdio je za list Međimurje općinski načelnik Goran Lovrec. Laički rečeno, Općina je Ministarstvu dužna spomenuti iznos novca.
Načelnik kaže da se radi o nenamjenski utrošenim sredstvima. Naime, 2009. godine Općina je od Ministarstva dobila iznos od 1,000.000 kuna koji je trebao biti utrošen za izgradnju infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Krč. Dio iznosa (neslužbeno doznajemo da se radi o nešto manje od pola milijuna kuna, no, tome su pripisane kamate, pa zato potraživanje od gotovo 700.000 kuna) nije opravdan, odnosno, očito je utrošen na nešto drugo. Podsjetimo, 2009. godine načelnik Gornjeg Mihaljevca bio je Franjo Kovačić (HDZ).
Goran Lovrec: Novca nema!
Na naš upit što oko rješavanja spomenutog problema namjerava poduzeti aktualna vlast, načelnik Lovrec odgovara: Općina u ovom trenutku nema adekvatna sredstva da sanira dospjelo dugovanje, ali povlači sve potrebne korake kako bi u što kraćem roku podmirila navedeno dugovanje.
Dodaje kako ovih dana očekuje odgovor Ministarstva poduzetništva i obrta.Tada će se znati što i kako dalje. Ovogodišnji proračun Općine inače iznosi nešto manje od 3,000.000 kuna te je sasvim jasno koliko opterećenje za općinsku blagajnu predstavlja „terećeni“ iznos od 680.000 kuna. Vidjet će se hoće li zbog navodnog nenamjenskog „potroška“ u cijeloj priči, osim banaka i Ministarstva, posla imati i neke druge „institucije“.
Velimir Kelkedi

Kovačić: Trošili smo na tekuće obveze

Komentirajući nastalu situaciju, bivši načelnik Gornjeg Mihaljevca Franjo Kovačić na naše pitanje na što je utrošen dio sredstava dobivenih za infrastrukturu Poduzetničke zone Krč odgovara - na funkcioniranje Općine, odnosno, podmirenje ondašnjih tekućih obveza.
- To smo kasnije mislili podmiriti prihodom od prodaje zemljišta u samoj zoni. U 3 smo navrata od Ministarstva tražili odgodu opravdavanja sredstava, no, ona je izostala, pa je sad, nažalost, tako ispalo, kaže bivši načelnik Kovačić. Podsjetimo i na njegovu izjavu listu Međimurje u prosincu prošle godine: Zonu Krč uglavnom je financirala država. Prvo smo za kupnju zemljišta 2004. godine osigurali 100 tisuća kuna. Nakon toga smo 2009. dobili milijun kuna za infrastrukturu. Od toga smo potrošili 520 tisuća, a 480 tisuća kuna ostalo je neopravdano prema državnim tijelima, što smo bili i još uvijek jesmo dužni učiniti. Na iznos od 520 tisuća kuna platili smo PDV. To je bilo stanje u vrijeme u kojem sam bio načelnik, a prema mojim spoznajama, novih intervencija u zoni nije bilo nakon lokalnih izbora. Općina Gornji Mihaljevec u Zoni Krč bila je vlasnik osam, od ukupno 22 parcele. Uspjeli smo ih prodati šest, a jesu li privatni vlasnici uspjeli nešto prodati, doista ne bih znao. Uvedena je sva infrastruktura, dakle - plin, voda, struja te je izgrađen dio prometnice uz općinske parcele, rekao je krajem prošle godine Kovačić. (vk)

Izvor: 3080