Arhiva 11.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Na Urbanovu i svjetsko prvenstvo pušipela

Članovi Organizacijskog odbora na konferenciji za novinare održanoj na imanju vinara Vlade Horvata u Svetom Urbanu predstavili su program ovogodišnjeg, 15. po redu Urbanova, kako su rekli, najveće turističko-gospodarske manifestacije u našem kraju.
Središnji događaj - 6. festival pušipela, odnosno sajam sajam vina, vinarske i vinogradarske opreme u sportskoj dvorani u Štrigovi počinje u petak, 16. svibnja i trajat će do 18. svibnja.
Ovogodišnji partner Urbanova, što je model uveden prije nekoliko godina, bit će Osječko-baranjska županija, pa će, uz brojne međimurske, na festivalu svoja vina predstaviti i slavonski, odnosno baranjski vinari. Tematske izložbe ujedno će postaviti državni arhivi, međimurski i onaj iz Slavonsko-baranjske županije. Nadalje, uz tradicionalne - Mađare i Slovence, posebni gosti bit će i gradišćanski Hrvati, a Urbanovo se i ove godine odvija pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića. On će, kako je najavio župan Matija Posavec, ako mu obveze dopuste, i osobno nazočiti otvaranju Festivala pušipela.
Osim stručnih skupova te enogastronomskih i zabavnih sadržaja, jedna od novosti Urbanova bit će i neslužbeno svjetsko prvenstvo pušipela, o čemu je govorio predsjednik Udruge vinara i vinogradara Međimurja „Hortus Croatiae“ Zdravko Dvanajščak.
- Uzorke će poslati ponajbolji proizvođači pušipela iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Stručnu i tehničku pomoć pružila nam je naša savjetodavna služba predvođena Marijanom Čižmešijom koji će biti jedan od članova ugledne međunarodne ocjenjivačke komisije, na čelu s magistricom Ivanom Alpezom. Ocjenjivanje će se održati 25. travnja, a rezultati će biti objavljeni na samom Festivalu pušipela, istaknuo je Dvanajščak.
Vikend nakon Festivala pušipela, 23. i 24. svibnja slijedi također iznimno popularna manifestacija Dani otvorenih podruma na međimurskoj Vinskoj cesti. Vrata svojih podruma otvorit će 30 međimurskih vinara.
Tradicija Urbanova su i Vinske igre, 25. svibnja u Svetom Urbanu, kao i Vinski bal koji će biti održan 30. svibnja u kuriji Terbotz.
Svake godine sve bolji
Svoj obol manifestaciji dat će i Turistička zajednica Međimurske županije s programom Okusi Urbanovo! Riječ je o projektu nastalom na temeljima Bajkovitih okusa Međimurja, a ideja je ciljanoj publici uz profesionalan pristup približi spoj tradicionalne međimurske hrane i vina. Time se ujedno promovira kultura pijenja vina, s naglaskom na specifičan međimurski vinski sortiment i radi promocija glavne manifestacije. Gourmet show Okusi Urbanovo! održat će se po biranim restoranima u Čakovcu, Prelogu, Varaždinu i Zagrebu, rekao je Rudi Grula iz Turističke zajednice.
- Urbanovo, koje je već sada jedna od top-manifestacija u Hrvatskoj, svake godine mora biti bolje od prethodnog, a lošije od budućeg, sve s ciljem daljnje promocije kulture pijenja vina, međimurskih vinara, gospodarstva i turizma regija partner osječko-baranjska županija, napomenuo je župan Posavec. Detaljne najave pojedinih programa u okviru Urbanova, kao i reportaže s onih održanih, moći ćete, kao i svake godine, pratiti i na stranicama lista Međimurje.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3076