Arhiva 26.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Načelnik Mlinarić u ponoć napustio sjednicu!

Petnaest minuta prije ponoći načelnik Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić napustio je sjednicu Općinskog vijeća, iziritiran činjenicom da mu nije prošao prijedlog o priključenju općinske zgrade na kanalizacijsku mrežu. Općinski priključak nalazio bi se u privatnom dvorištu koje Općina u budućnosti kani otkupiti. Mlinariću je falio jedan glas.
Do tog trenutka, na maratonskoj sjednici koja je završila sat poslije ponoći odrađeno je desetak točaka i sve su dobile prolaz, a dio njih izglasan je jednoglasno, pa je načelnikov potez izazvao iznenađenje.
Tim više što se nakon načelnikova napuštanja sjednice raspravljalo o važnoj temi za naselje Vratišinec – formiranju mjesnog odbora, što je zatražio Klub vijećnika SDP-a. Mlinarić se više puta javno izjasnio kako ni pod koju cijenu ne želi formiranje Mjesnog odbora Vratišinec, smatrajući ga nepotrebnim troškom u naselju u kojem je sjedište Općine i u kojem građani mogu obaviti sve svoje poslove. Zato je njegovo napuštanje sjednice prije rasprave o SDP-ovoj inicijativi prvi ozbiljniji Mlinarićev poraz.
Klub vijećnika SDP-a na početku sjednice predao je peticiju s potpisima 303 mještana Vratišinca koji se zalažu za formiranje MO-a Vratišinec. Budući da to prelazi 20 posto broja građana, koliko je potrebno da bi inicijativa imala zakonsko pokriće, općinskoj vlasti nije ostalo ništa drugo nego staviti inicijativu na dnevni red. Predsjednik Vijeća Antun Bukovec pojasnio je daljnju proceduru, pa je formirano tročlano povjerenstvo (po jedan član iz SDP-a, HNS-a i HDZ-a) koje će “štih probom” utvrditi vjerodostojnost prikupljenih potpisa budući da su se potpisi skupljali od kuće do kuće.
Na idućoj sjednici Vijeća potom bi se utvrdio datum sazivanja zbora građana. Oporba je zadovoljno trljala ruke, a onda im je, što zbog načelnikovog odlaska, što zbog popuštanja stranačke stege, na samom kraju sjednice uspjelo progurati zahtjev da se ne čeka iduća sjednica, već da se odmah odredi datum sazivanja zbora građana, uz, za Općinu Vratišinec nevjerojatan ishod glasovanja, 9 glasova “za”, 2 “protiv” i 2 “suzdržana”. Ishod glasovanja iznenadio je i same SDP-ovce, pa je oduševljena predsjednica Kluba vijećnika SDP-a Biserka Tarandek čak izljubila kolegu HDZ-ovca koji im se priklonio kod glasovanja. Zbor građana Vratišinca na kojm će Vratišinčani odlučivati jesu li za mjesni odbor ili ne održat će se u subotu, 28. studenoga, u 17 sati u domu kulture u Vratišincu.
No, prije nego se formira Mjesni odbor, trebat će napraviti nove izmjene Statuta Općine jer, po novom Statutu, usvojenom na protekloj sjednici Vijeća, na području Općine određen je samo Mjesni odbor Gornji Kraljevec (za Gornji Kraljevec i Remis).
Tamo će se, prema odluci Vijeća, izbori za članove Vijeća mjesnog odbora održati na dan održavanja predsjedničkih izbora, 27. prosinca na biračkom mjestu u Gornjem Kraljevcu.
V.Trstenjak

Izvor: 2848