Arhiva 23.02.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Načelnika Moharića opozicija optužuje, a on uzvraća tužbama!

Dvije su konferencije za novinare sazvane prošlog tjedna u Goričanu, obje izazvane kritikama i tvrdnjama koje je na račun načelnika Marija Moharića u prošlotjednom razgovoru za MEĐIMURJE iznio bivši predsjednik OV-a Goričana Ivan Blagus.
Prvu su konferenciju sazvali u srijedu, 16. veljače predsjednici goričanskih općinskih ogranaka, sada opozicijskih stranaka u Vijeću – Stjepan Horvat iz HDZ-a, Ivan Marđetko iz HSS-a, Mladen Lepoglavec iz HNS-a i Stjepan Blagus iz HSU-a.
Isto, ali četveroglasno
U priopćenju koje je pročitao I. Marđetko podupiru se tvrdnje S. Blagusa i – između ostalog, ali sada u četveroglasju - ponavlja:
- Općinski načelnik Mario Moharić krši zakon, manipuliranjem i ucjenama koalicijskih partnera, pa i političkih protivnika šteti demokraciji i napretku Općine, a provođenjem takve politike dovodi i vlastitu stranku, SDP, u nepoželjan položaj...
- Prema izvješću Državnog ureda za reviziju od 21. lipnja 2010., za 2009. godinu Općina ima gubitak od 613.160 kuna i neplaćene račune za 897.464 kune, što je 25% više od prihoda, a načelnik ne poduzima ništa. Neplaćeni računi popeli su se na cca 1,1 milijun kuna...
- Općinsko vijeće u rujnu 2009. godine donijelo je odluku da se naplata komunalne naknade ubrza, opomenama i ovrhama, ali čekalo se godinu dana da nenaplaćena potraživanja padnu u zastaru i onda ih je načelnik otpisao znanoj političkoj klijenteli, unatoč nalazima revizora koji su upozorili na tu problematiku...
- Komunalne usluge Gorinke Goričan u održavanju groblja i zelenih površina s cijenama rastu iz godine u godinu i ozbiljno narušavaju proračun, a bez natječaja i ponuda...
- Međimurska je županija u 2010. godini iz državnog proračuna dobila 63 milijuna kuna, no Općina Goričan od toga nije dobila ni lipe...
- Općine su mogle prijaviti svoje programe za razvoj ruralne infrastrukture u IPARD, no načelnik nije reagirao i nije kandidirao Općinu, a više godina postoje projekti za kanalizaciju plaćeni iz vlastitog proračuna...
Cilj je - smjena
načelnika
Predstavnici spomenutih stranaka najavljuju i svoj cilj: odlukom Vijeća pokrenut referendum za smjenu načelnika ili uz potpise mještana, a dokumentaciju koju imaju stavit će na raspolaganje Državnom odvjetništvu jer ne žele (citat:) više trpjeti politički bezobrazluk, neiventivnost, aljkavost i nesposobnost načelnika...
Isto tako, objavili su da koalicije koja je formirala većinu u Vijeću nakon izbora više nema, raskidaju jer HSU i HSS, a koaliciju SDP-HSP-HSLS i jednog odbjeglog vijećnika HSS-a smatraju nepriodnom, neodrživom i usmjerenom samo na zadržavanje većine s kojom će načelnik po vlastitoj volji manipulirati.
Načelnik, zamjenik i predsjednik Vijeća iznose svoju istinu
Da medalja ima dvije strane, a istina dva lica (sa strane je teško procijeniti koje je pravo) pokazalo se u četvrtak, dan nakon konferencije opozicije, jer je novinare pozvao i načelnik Općine Goričan Mario Moharić, a uz njega su sjeli Stjepan Ribarić, zamjenik načelnika, i Mladen Varošanec, novoizabran predsjednik Vijeća.
Uvodno, načelnik M. Moharić naznačio je:
- Ovo je naša prva i jedina javna reakcija na navode koje iznose bivši predsjednik Vijeća Stjepan Blagus i čelnici HSS-a, HNS-a i HDZ-a jer s podacima koje iznose nemoguće je polemizirati, ništa od navedenog nije točno.
Umjesto toga, želim reći što smo u Općini Gorčan postigli prošle godine, za koju tvrdim da je najuspješnija godina otkako postoji Općina Goričan.
Radimo i te kako
- Više od tri milijuna kuna privukli smo u Općinu iz proračuna višeg reda, završili smo obnovu Doma zdravlja, uspješno smo završili dva prekogranična EU projekta, a trenutno imamo najviše projekata aktivnih prema E fondovima. Sa Serdaheljom planiramo uređenje induzone uz stari granični prijelaz, sa sedam općina uz Muru radimo na projektu očuvanja folklorne baštine, s općinom Ortiloš zajednički razrađujemo projekt pročistača i kanalizacije (jer iz Ortiloša je ministar u mađarskoj vladi zadužen za taj resor i imamo velike šanse da projekt prođe), a radovi koji su obavljeni jasno su svima vidljivi.
Mjesno je groblje kompletno popločeno, iz Ministarstva regionalnog razvoja za to smo privukli 150.000 kuna, u renoviranje općinske zgrade uložili smo vlastitih 600.000 kuna, a kad je o financijama riječ – podaci su dostupni svima.
Kakvi dugovi?
- Trenutno imamo dug visine 188.848,88 kuna, ali je na računu općine 230.889,06 kuna. Obveze prema Hrvatskim vodama (335.000 kuna) i Međimurskim vodama (116.000 kuna) dugoročne su i nisu dospjeli dug.
Izložen sam teškim optužbama jer su gospoda koja me prozivaju pobrkala lončiće. I. Blagusa nisam ja smijenio – premda me se za to proziva – nego vijećnici, a zbog lažnih optužbi i insinuacija, osobno ću tužiti S. Blagusa.
O poslovanju Gorinke ne treba trošiti riječi. Tko natječaj raspisuje u općini koja ima svoje poduzeće za komunalne poslove. Troškovi koji se navode namjerno se krivo interpretiraju jer mi imamo prepisan cjenik od Pre-koma, samo je razlika kosi li se pet ili deset puta trava. Naša je volja koliko uredne želimo naše zelene površine.
Putni nalog i
reprezentacija
- Navodi se da sam ja uzimao novac za putne troškove iz Gorinke?! Evo točnog podatka: 2008. (o kojoj je riječ) ja sam dobio 580 kuna jer sam išao u Zagreb u Ministarstvo rješavati problematiku poduzeća, ostalo su troškovi goriva za dva vozila koje je Ministarstvo financija dalo za ophode graničnih prijelaza Gorinskim ophodarima.
Reprezentacija? Kao načelnik, u cijeloj 2010. godini potrošio sam točno 4.754 kune, ostalo su troškovi različitih manifestacija na kojima su bili i svi ovi koji me prozivaju.
I kratko oko preplaćene komunlane naknade. Samo su tri kućanstva preplatila – Josip Šavora, Nenand Mesarić i Terezija Pavlic. Vraćeno im je (ukupno za sva tri kućanstva) 3.398,60 kuna. O kojih 350.000 kn se govori?
A otpis komunalne naknade iz ranijih godina odnosi se na brojne pravne osobe koje su nestale, izbrisane iz registra... Tako bih mogao demantirati sve što su o meni iznijeli, ali to nema svrhe, nemoguće je polemizirati s izmišljotinama. To je sve pucanj u prazno!
Na vijeće točka po točku
Na navode čelnika četiri stranke osvrnuli su se i Stjepan Ribarić, zamjenik načelnika iz HSS-a, i Mladen Varošanec, novoizabran predsjednik Vijeća.
S. Ribarić je - podržavajući ocjene načelnika – rekao:
- Nastupa se u ime HSS-a, no moram reći da u HSS-u nismo nikad raspravljali o problematici koju potencira Ivan Marđetko. Nama u ogranku predstoji bura jer on ne zastupa stavove HSS-a. Razočaran sam i postupkom S. Blagusa, kao predsjednik Vijeća nije glasao za proračun, a bio je član koalicije. To je ipak nedopustivo...
A M. Varošanec je najavio:
- Na prvoj idućoj sjednici Vijeća mi ćemo razmatrati poslovanje OKP-a Gorinka. Sjednica je javna, prate je mediji i mislim da će se svi navodno sporni podaci razjasniti. Gorinka je prva, a zatim ćemo na tematskoj sjednici u skoro vrijeme na dnevni red staviti i razjasniti problem po problem, sve što se u javnsoti spominje kao sporno, ali uz vjerodostojnu dokumentaciju i lociranje problema u točno vrijeme kad su nastali i tko je za to odgovoran.
Marijan Belčić

Izvor: 2913