Arhiva 02.01.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Načelniku Mohariću pakira se politički strošek za Zagreb

Stjepan Blagus, predsjednik rekonstituiranog Općinskog vijeća Goričana, sazvao je za prošlu subotu zbor mještana Goričana i sa svim preostalim vijećnicima - Ivanom Marđetkom, Zlatkom Varošancem, Marinom Stanko, Silvanom Špoljarić, Ivanom Horvatom i Damirom Belecom – u velikoj dvorani doma kulture sjeo sučelice auditoriju u kojem je bilo prvo 109 mještana, a nakon zakašnjelih dolazaka još nekolicine, ukupno 119.

SVAK PO SVOM

Tog dana u Goričanu su bile aktivne obje vlasti: i općinski načelnik Mario Moharić, koji ne priznaje vijeće, odbija komunikaciju i po svom je programu to prijepodne dijelio božićne darove, te predstavnička vlast koja se odlučila komunicirati izravno s izbornom bazom popodne na zboru mještana. Predsjednik Vijeća S. Blagus održao je na zboru mještana uvodno izlaganje naglašavajući da je zbor sazvan kako bi rekonstituirano Vijeće zatražilo podršku mještana te, između ostalog, iznio:
- Općina Goričan ove je godine opterećena raznim aferama i više nije u stanju zakonski funkcionirati. Svi problemi proizlaze od načelnika Općine Goričan Marija Moharića koji svojim ponašanjem i politikom koju vodi dovodi u pitanje funkcioniranje Općinskog vijeća, uz svesrdnu pomoć zaposlenika Općine. Općinske prostorije koriste se kao stranačke prostorije, načelnik ne poštuje odluke Općinsklog vijeća, a pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela sa svojim službenicima svrstala se na stranu načelnika, ne obavlja zadatke u skladu s opisom radnog mjesta i odbija suradnju s Općinskim vijećem.

SAMOVOLJA I RASTROŠNOST SEOSKOG ŠERIFA?

- Načelnik Mario Moharić samovoljno postupa, nemilice troši općinski novac mimo zakona i općinskog proračuna, financijsko je stanje kritično, a zbog neinventivnosti načelnika, imamo najmanji općinski proračun u Županiji...
Gdje je obećana za prošle lokalne izbore sportska dvorana, što je s gradnjom kanalizacije, gdje je proizvodnja etnokuća u gospodarskoj zoni, gdje je dnevni boravak za starije mještane? Od 2005. godine vodi Općinu, a od planiranih investicija nije učinjeno ništa, nijedan program (osim sitnih komunalnih zahvata) nije ostvaren, ali si je vještom osobnom promocijom osigurao nagradu – zastupničko mjesto u Saboru. Lokalne je izbore dobio tvrdeći da su općinski službenici leglo kriminala premda se kasnije ustanovilo da to nije bila istina, općinsko je poduzeće pretvorio u svoju firmu u kojoj mjesečno uzima toliko novca koliko mu se prohtije, službenike za vjernost i prljave radnje mjesečno stimulira, drži ih u podčinjenom položaju, a Općinsko vijeće u potpunosti ignorira – jer takvi moćnici ili seoski šerifi uz svoje političke sponzore to mogu.

PET GODINA NEMA ZBORA?!

S. Blagus potom je objasnio da je zbor sazvao – nakon pet godina kako zbor uopće nije sazivan – da bi se mještane izravno upoznalo s problemima i zatražila podrška u raščišćavanju neodržive situacije te funkcioniranje Općine dovelo u zakonske ovire.

ŠTO JE S FINANCIJAMA?

Mještanima se obratio i Ivan Marđetko, predsjednik Odbora za financije i proračun koji je – iznoseći i neke (ali neslužbene) brojke i nabrajajući moguće dubioze u općinskim financijama, rekao da od svibnja 2011. općinski vijećnici nemaju nikakvih informacija o proračunskim kretanjima jer načelnik ne želi priznati rekonstituirano vijeće za koje je Ministarstvo uprave izrijekom u svom dopisu (na traženje M. Moharića da se Vijeće raspusti) napisalo da Vijeće može funkcionirati jer ima kvorum.
Rekonstituirano Vijeće održalo je već tri sjednice, odluke koje je donijelo načelnik M. Moharić ignorira, pa tako nema još ni prijedloga proračuna za 2012. godinu, a ni izvješća, rebalansa ili obračunskog pregleda proračuna za 2011. godinu.
Čuvajući se preteških riječi i utuživih kvalifikacija, S. Blagus i I. Marđetko obavijestili su zbor mještana da su protiv načelnika M. Moharića podnijete prijave Državnom odvjetništvu i na druge nadležne adrese, a u brojnim reakcijama okupljenih mještana vidljivo je bilo da postoji snažan interes da se u Goričanu stvari pokrenu s mrtve točke. U javljanjima sudionika zbora najčešće se čula uputa – izabrali smo vas, poduzmite što se po zakonu mora poduzeti. No, kad je o zakonu riječ – rasplet situacije nije teško predvidjeti.
S jedne strane, načelnik M. Moharić ne želi priznati rekonstituirano Vijeće i odbija komunikaciju s reizabranim predsjednikom S. Blagusom, a jednako tako, ne želi ni provoditi odluke koje je Vijeće donijelo od rekonstituiranja u vatrogasnom potkrovlju nadalje.

U ZAGREB S KUFROM PRIJAVA

S druge strane – budući da se u problem funkcioniranja općinske vlasti u Goričanu nitko ne miješa, osim dopisa iz Ministarstva uprave kojim se kaže da nema razloga za raspuštanje Vijeća (pa se zaključuje da ono dalje normalno može raditi), a nema poluga da Vijeće nametne svoju volju načelniku, na odlasku u Zagreb u saborske klupe načelniku je u kufer spakiran strošek: prijave DORH-u, USKOK-u, resornom Ministarstvu za koje se računa da će ih javni mediji, ako nitko drugi, pri predstavljanju novih saborskih zastupnika sa zanimanjem razmotriti...

TRIK S PRORAČUNOM

No, reizabrano Općinsko vijeće u nepovoljnom je položaju: ako se na vrijeme ne izglasa općinski proračun (a predlaže ga načelnik), onda se Vijeće s razlogom raspušta! Tko je u tom slučaju odgovoran za to raspuštanje Vijeća, je li to posljedica (jeftinog) političkog manevra u srazu izvršne i predstavničke vlasti, bit će svejedno. I upitno je hoće li se u tom slučaju uzimati u obzir činjenica da se načelniku od rekonstituiranog Vijeća upućuju upozorenja (preporučenom poštom) i zahtjevi da – radi svoj posao i otvori komunikaciju s Vijećem.
Najvažnije: na zboru se jasno vidjelo da su mještani zbunjeni, posebno činjenicom da nitko, nijedna institucija s viših razina vlasti ne pokazuje primjeren interes, odnosno, da se ne želi miješati u svoj posao!
M. Belčić

Izvor: 2958