Arhiva 24.08.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

NADA SRNEC IZ GORNJEG KURŠANCA VEĆ POLA STOLJEĆA UZGAJA KAKTUSE

Ljubav prema cvijeću i sadnicama sedamdesetogodišnja Nada Srnec iz Gornjeg Kuršanca prije punih pedeset godina nadogradila je svojevrsnom specijalizacijom za kaktuse. U svojoj je sredini poznata po tome što u stakleniku ima oko tri tisuće kaktusa svih vrsta. Pitali smo je što je bila prekretnica u njezinom okretanju prema baš toj vrsti.
- Nakon što je obišao prijatelje u Pušćinama, suprug mi je kući donio kaktuse. Oni su ih držali vani, na otvorenom, na snijegu. Pitao ih je kako im nije žao kaktuse držati na hladnoći. Odgovor je bio: Nek se smrznu jer bodu. Tako su mu dali četiri mala kaktusa koje je donio kući - priča Nada.
Suprug Josip potvrđuje priču i dodaje:
- Žena je zagrizla i oboje smo ušli u Udrugu kaktusara i cvjećara koja je okupljala ljubitelje iz cijele bivšeg Jugoslavije. Bilo je to 1960-ih godina. Tako smo mi počeli proučavati kaktuse i putovati.
Nada poznaje kaktuse “do srži”, svima zna latinska imena i osobitosti, ali ne zna im točan broj u svom stakleniku.
- Procjenjujem da ih imam oko tri tisuće, i to u svim vrstama koje postoje. U Međimurju danas nema pravih kaktusara, a u trgovinama možete kupiti samo hibride. Svi moji kaktusi izrasli su iz sjemena - priča Nada koja mlade kaktuse povremeno prodaje na varaždinskoj tržnici i izložbama cvijeća.
Kako je cijeli život bila kućanica, tako je i imala vremena za njihovo pomno proučavanje. U tome ju je pratio suprug Josip, ali svoju obitelj tom ljubavlju nije “zarazila”. Kćerka Vesna joj u šali zna reći nek sve proda jer se “ona time ne kani baviti”, ali ponešto zanimanja za kaktuse ima najstarija unuka Santina.

Najdraži i najstariji

Pitali smo našu sugovornicu koji joj je kaktus najdraži.
- Ne mogu izdvojiti samo jedan koji bi mi bio najdraži, ima ih nekoliko. Uglavnom su to egzotični kaktusi kojih u Hrvatskoj nema i koje je relativno teško nabaviti - kaže Nada, a njezin suprug dodaje da je njemu najljepši astrofitom - biskupska kapa.
Najstariji kaktus je upravo onaj koji je davno dobila od supruga - grsoni. Sad mu je već pedeset godina.
- Prije sam puno kupovala kaktuse u Mađarskoj jer su imali dobar izbor, i isto tako u Sloveniji i Češkoj. Od prijatelja iz Njemačke jednom sam dobila 90 vrsta sjemena kaktusa koji rastu u američkoj državi Arizoni. Moji su kaktusi isključivo izrasli iz sjemena, nema hibrida - kaže Nada i zaključuje kako ljubav prema ovim biljkama ne jenjava. Još kad bi tu ljubav netko iz uže obitelji u potpunosti prihvatio i nastavio uzgajati male bodljikave ukrase, bila bi potpuno ispunjena.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2939