Arhiva 18.05.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

NADICA I ZLATKO VUK PREDSTAVLJAJU OBITELJSKU ZBIRKU RUKOTVORINA

Pedesetogodišnji Zlatko Vuk iz Šenkovca još je kao srednjoškolac počeo izrađivati ukrasne i upotrebne predmete od drva, a kako su godine prolazile, ljubav prema ovom hobiju rasla je.
- Zimi radim najintenzivnije jer sam ljubitelj prirode te u toplija godišnja doba dio slobodnog vremena provodim u šetnjama i uređivanju okućnice. Radionica je mjesto u kojem se opuštam i ostavljam stres. Izrađujem upotrebne predmete za naš dom, a ukrasne minijature kuća, kukuružnjaka, vozila itd. predstavljaju mi poseban izazov. Dio ukrasnih predmeta koje sam izradio u prošlosti uništen je jer su se s njima igrali i naši sinovi kad su bili mali, pa sam posljednjih godina zbirku obnovio novim eksponatima. Ne radim za prodaju, već isključivo za vlastiti gušt. Nekoliko predmeta poklonio sam bliskim osobama. Ispočetka sam izrađivao minijature od drva, slame, šibica, a sada sam se iskušao i s metalom jer - po struci sam metalac. Riječ je o zahtjevnom poslu koji traži sate i sate strpljivog rada jer su dijelovi sitni. Ali nisam opterećen nikakvim rokovima, već radim onda kad osjetim potrebu i kad dobijem inspiraciju. U posljednje mi se vrijeme javila želja da veći broj ljudi vidi ove moje rukotvorine te da čujem što o tome misle. Nedavno sam ih izložio u svojoj ulici u Šenkovcu, pa su se mnogi susjedi iznenadili.
Nekoliko primjeraka pokazao sam i za 1. maj u Mačkovcu, kod ribnjaka Martica, a u Čakovcu sam primijetio prostore u koje bi se rukotvorine, po mom mišljenju, dobro uklopile kao izlošci. Jedan od tih prostora je izlog Turističkog ureda u centru Čakovca te u izložbenom salonu Centra za kulturu. Ponudit ću im, pa ćemo vidjeti hoće li biti zanimanja - kaže Zlatko Vuk.
Suprugov hobi zdušno podržava Nadica Vuk:
- Katkad Zlatko i ja zajedno počemo gledati Dnevnik, no on se vrlo brzo iživcira vijestima te digne ruke od dnevnopolitičke situacije u zemlji i ode u svoju radionicu. Tamo se vrlo brzo smiri. Meni su najdraže minijature zdenca i starinskih zaprežnih kola jer me podsjećaju na djetinjstvo u mom rodnom Palovcu. Kad mi je rekao da bi želio javnosti predstaviti ono što radi, divila sam se njegovoj hrabrosti jer je taj dio njegovog života do sada ipak bio intima - dodaje Nadica. Zlatko Vuk svojim je minijaturama oblikovanim srcem zaustavio vrijeme. Mnogi ukrasni predmeti dio su doživljaja iz njegova života.
Željka Drljić
Snimio Dubravko Lesar

Izvor: 2925