Arhiva 25.05.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

NADICA PATAFTA, SAMOUKA SLIKARICA IZ STRAHONINCA

Odlazak u mirovinu za život je svake osobe vrlo značajno doba koje vodi ili pretjeranom mirovanju i gubitku interesa za okolinu ili povratku brojnim aktivnostima koje su godinama bile zapostavljane zbog previše poslovnih obveza.
Za Nadicu Pataftu iz Strahoninca s odlaskom u mirovinu započelo je jedno sasvim novo razdoblje života u kojem ne samo da je počela otkrivati čudesne stvari o svojoj okolini, već i brojne stvari o samoj sebi koje su joj do tada bile nepoznate. Kada razgledate njen mali atelje, smješten u dvorištu kuće obitelji Patafta, teško će vam biti vjerojatno da je poriv za slikanjem Nadica otkrila nešto prije ulaska u sedmo desetljeće života. Njene slike, rukotvorine, suveniri te brojne kreativne ideje nailaze na sve više zanimanja, pa je Nadica Patafta nedavno gostovala i u HRT-ovoj emisiji Globalno sijelo.
- Nikada se prije nisam bavila slikanjem. Sjećam se da sam voljela crtati u osnovnoj školi, no, to je bilo sve. Kod mene nije svih ovih godina postojala neka posebna želja za bavljenjem slikarstvom. Suprug Franjo i ja imali smo obiteljski obrt i većinu sam vremena provela radeći s njim i svojom djecom. Tek s odlaskom u mirovinu počela sam otkrivati neke nove stvari, kaže Nadica pokazujući platnene ženske torbe, najnoviju ideju iz svoje radionice.
Iako je svoje talente počela otkrivati u nešto kasnijim godinama, njeni radovi to ne otkrivaju. Čak štoviše, odišu svježinom, vedrinom i suvremenim trendovima. Prvi susret sa štafelajem prošao je posredstvom Nadičine unuke koja je u 3. razredu osnovne poželjela slikati. Štafelaj je ubrzo preuzela baka, a nakon slika, rodile su se svakojake ideje, pa Nadica danas šiva međimurske narodne nošnje i u njih oblači lutke, izrađuje lutke krpenjače, ženske torbice, oslikava tibete, tj. marame koje su dio međimurske narodne nošnje, izrađuje platneno cvijeće, oslikava staklo, a među suvenire je uvrstila i neke svoje proizvode poput jabučnog octa, rakije i lavande.
- Moram reći da sam u slikanju samouka. Probala sam s nekim tečajevima na samom početku, međutim, tamo nisam imala što previše naučiti. Likovnajci koji su držali te tečajeve bili su oduševljeni mojim slikama, tako da sam nastavila raditi svojim metodama. U posljednje četiri godine naslikala sam oko tristotinjak slika raznim tehnikama, najviše ulja na platnu, no, ima i tempere, krede te crteža. Biram vedre pejsažne motive, imam nešto apstraktnih slika, a voljela bih više poraditi na portretima. Ljepota prirode trebala bi svima biti najbolja inspiracija, tvrdi Nadica otkrivajući svoju nedavnu ideju.
Naime, u lijepo uređenom dvorištu obiteljske kuće u kojem je također vidljiv dodir Nadičine kreativne ruke uskoro će niknuti glinena skultpura.
- Volim klupe. Našla sam savršeno mjesto u našem dvorišu na kojem fali jedna klupa, a svatko tko poželi sjesti na nju neće biti sam, već će ju dijeliti s glinenom skulpturom mlade dame u prirodnoj veličini. Ideja je već razrađena, nadam se da ću uskoro prionuti poslu.
Impresivan broj slika i ostalih izrađenih predmeta ne znači da Nadica radi svaki dan. Kaže kako je raspoloženija za lijepog i sunčanog vremena, dok nikako ne može raditi za kišnih i tmurnih dana. Iako ima svoj atelje, brojne slike donosi u kuhinju i tamo ih dorađuje, a to je i prilika da joj pokoju kritiku na licu mjesta uputi i suprug Franjo.
Nadica i Franjo imaju troje djece - dva sina i kćer te petero unučadi. Ne žive s njima, no, rado posjećuju baku i dive se njenim radovima. I među njima, kaže Nadica, ima talenata koji bi jednom mogli prerasti u umjetnike. Zasada, pomažu baki u nabavci boja i materijala koje je, priznaje Nadica, u Čakovcu teško naći.
Nadica Patafta do sada je izlagala na samostalnim izložbama u čakovečkoj šajerici te u prostorijama Littere, zatim na skupnoj izložbi Sajma cvijeća u Prelogu i u Nedelišću. Članica je Udruženja likovnih amatera u Prelogu, a njene su slike na zidovima u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, u mnogim poslovnim prostorima u Zagrebu, kao i u prostorijama čakovečkog gradonačelnika Branka Šalamona. Slikarica kaže kako se ne odvaja teško od svojih slika. Poželi li ih netko kupiti, rado ih prodaje, no, najviše je slika ipak poklonjeno. Trenutno se priprema za izložbu koja će se 5. lipnja otvoriti u prostorijama Kluba Međimuraca u Zagrebu na kojoj će uz nju izlagati i njena šogorica Josipa Flac iz Mihovljana, također vrsna amaterska slikarica. Počasna gošća izložbe bit će glumica Vera Zima, a u popratnom programu nastupit će pjevačice iz Pjevačkog zbora umirovljenika Čakovec u kojem Nadica obavlja dužnost predsjednice te ujedno i pjeva. Nastupala je samostalno i na smotrama Međimurske popevke.
Uz toliko talenata, osobe poput Nadice Patafte dokaz su da godine nisu prepreka za nova iskustva i velike zaokrete. Dapače, zrelost i iskustvo s jedne, a svježina novih ideja i početnički entuzijazam s druge strane garancija su uspjeha.
K. Štebih

Izvor: 2978