Arhiva 18.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

Nadmoć međimurskog bučinog ulja

- Tajna dobrog i kvalitetnog hladno prešanog bučinog ulja je prerada na temperaturi nižoj od 40 stupnjeva, čiste koštice s vlagom nižom od 8% te obveznim odležavanjem od minimalno tri tjedna. Sve to podrazumijeva da se radi o kvalitetnoj staroj sorti koštica, priča nam Darko Tkalec iz Šenkovca, drugu godinu za redom dobitnik zlatne medalje za svoje ulje. Naime, 5. travnja u Zaboku je održana 3. po redu izložba bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske na kojoj su, osim Međimuraca, sudjelovali još i proizvođači bučinog ulja iz Varaždinske te Krapinsko-zagorske županije. Natjecanje je okupilo 30 uzoraka, od čega se 25 odnosilo na nerafinirana bučina ulja proizvedena na tradicionalan način, uz prženje tijesta bučinih koštica, a 5 je bilo hladno prešanih. Na uzorcima su najprije izvedene kemijske analize kojima su određeni udjel slobodnih masnih kiselina i peroksidni broj, a poslije toga i senzorske analize.
- Rezultati analiza potvrdili su vrlo dobru i, iz godine u godinu, sve bolju kvalitetu ulja s ovog područja, naročito s gledišta kemijskih parametara. S druge strane, taj uspjeh ujedno je i potvrda da se s pravom pokrenuo postupak zaštite ulja iz Međimurja - naglasila je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i turizam MŽ Danica Pošta.
Prošle godine na drugoj izložbi, održanoj u Čakovcu, od 9 priznanja, u Međimurju je ostalo čak njih 7. Ove je godine, od 6 dodijeljenih, četiri pripalo međimurskim proizvođačima. Uspjeh je tim veći što su lanjski prvaci uspjeli obraniti svoj status. Zlatnu medalju u kategoriji toplo prešanih ulja obranilo je OPG Ivanuša iz Gornjeg Hrašćana, a u kategoriji hladno prešanog OPG Tkalec iz Šenkovca.
DOBITNICI: Nerafinirana bučina ulja proizvedena tradicionalnim postupkom uz prženje: 
1. Zlatna medalja: Uslužna uljara „Ivanuša“, Macinec
2. Srebrna medalja: Učenička zadruga „Pahinsko“, Ivanec
3. Brončana medalja: OPG Hanžek Juraj, Zlatar
Bučina ulja prešana hladnim postupkom: 
1. Zlatna medalja: OPG Tkalec, Šenkovec
2. Srebrna medalja: Uljara Tkalec d.o.o., Šenkovec
3. Brončana medalja: Uljara Just, Vularija
Iako lanjska sezona nije bila za pamćenje budući da nas je pratila suša i urod se sveo na svega 300-400 kg koštica po hektaru, ipak smo uspjeli sačuvati kvalitetu i ostvariti izniman rezultat. Sadili smo starinsko, austrijsko sjeme sorte GLEISDORFER koje daje ulje vrhunske kvalitete, na uštrb kvantiteti. Novi hibridi daju puno više ulja, no, to nije ono pravo. Ne daju takav intenzitet boje i mirisa, objasnio je Darko Tkalec te dodao kako to, starinsko sjeme ima još jednu prednost - može se saditi iz godine u godinu, a da ništa ne izgubi na kvaliteti. S druge strane, hibridi svoj maksimum daju u godini sadnje i nakon toga više ne služe svrsi.
Na svom OPG-u Darko Tkalec sa suprugom Tamarom te kćerkama Lucijom (21) i Simonom (25) tikvama svake godine zasadi oko 4 ha. Obično to bude jedan hektar, odnosno 4 kg novog sjemena, dok ostatak zasadi starim. Iz te proizvodnje uglavnom dobije oko tisuću litara toplo te oko 200 litara hladno prešanog ulja.
Kako bi zaokružio svoju proizvodnju, prije nekoliko godina otvorio je i prvu privatnu uljaru crnog ulja u Međimurju u kojoj danas rade kćerka Lucija te Nikola Križarić (25), također iz Šenkovca.
Za preradu hladnog ulja koje se inače od toplog, osim po načinu prerade, razlikuje i po boji i mirisu, brine isključivo Lucija.
- Hladno prešano ulje gotovo da ni nema mirisa, za razliku od toplo prešanog koje ima intenzivan miris pečenih koštica. Isto tako, dok je toplo prešano crne boje, hladno prešano je svijetlozeleno. Razlika je i u razmjeru dobivanja. Za litru toplog ulja ide oko 3 do 3,5 kg koštica, a za hladno duplo više. I na kraju, razlika je i u namjeni. Toplo se uglavnom koristi za salate, kuhanje i pečenje, dok se hladno više koristi kao pomoć pri zdravstvenim problemima, prvenstveno problemima s prostatom i želucem. Jedino je šteta što ljudi još uvijek nisu prepoznali kvalitetu i značaj tog hladnog ulja, pa se stoga i manje proizvodi iako je način dobivanja jednostavniji i brži od klasičnog crnog ulja - završila je priču Lucija, ponosna na svoje drugo sudjelovanje na izložbi i dvije zlatne medalje.
No, zato je kvaliteta bučinog ulja prepoznata širom Hrvatske.
- Upotreba bučinog ulja sve se više širi i u Slavoniji, naročito od Virovitice prema Osijeku, priča Darko Tkalec. Slavonci siju tikve i dolaze kod nas prerađivati koštice, a uskoro planiraju otvoriti i prvu uljaru. Slično je i s Istranima. Dolazi mi jedan čovjek iz Poreča koji također planira proizvodnju tikvi te otvaranje, također prve, tamošnje uljare.

Vlasta Vugrinec

Izvor: 3025