Arhiva 21.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

NAGRADA "ZRINSKI" 2013: Poznati dobitnici

Odbor za dodjelu javnih priznanja Skupštine Međimurske županije raspisao je javni natječaj za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrade “Zrinski” za 2013. godinu.
Na natječaj su dostavljena 23 prijedloga, a Odbor je izabrao pet dobitnika ovog najvišeg županijskog priznanja. Nagrade koje se sastoje od posebne plakete i novčane nagrade u iznosu od 2.000 kuna na svojoj će sjednici potvrditi Skupština Međimurske županije, a bit će dodijeljene na svečanoj sjednici Skupštine Međimurske županije povodom Dana Županije.
Ovogodišnji dobitnici su:
Franjo Preložnjak iz Nedelišća koji je, kako piše u obrazloženju, svojim dugogodišnjim radom na novinarskom i sportskom polju, kao i na području zaštite kulturne baštine, pridonio prepoznatljivosti Međimurja na nacionalnoj razini, promociji sporta kao zdravog načina života, boljoj informiranosti građana Međimurja, ali i Hrvatske te zaštiti međimurskog kulturnog naslijeđa. Za zasluge u sportu odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara za rezultate u razvoju atletike u Međimurju i dobitnik je najvišeg županijskog sportskog priznanja “Franjo Punčec”.
Roberta Barat, diplomirana učiteljica iz Murskog Središća, društveno angažirana osoba, prepoznata u Međimurskoj županiji i šire po ostvarenjima u promociji ljudskih prava, naročito ravnopravnosti spolova. Pod predsjedanjem Roberte Barat, županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova ocijenjeno je kao najaktivnije od svih županijskih povjerenstava u RH. Kao najvažnije ostvarenje tog povjerenstva, pri čemu je njezina zasluga najveća, je osnivanje Sigurne kuće - javne ustanove za zbrinjavanje žrtava obiteljskog nasilja u Međimurskoj županiji. Od 2009. godine vodila je radnu skupinu pri Vladinom Uredu za ravnopravnost spolova RH.
Ivan Pranjić, iz Mihovljana, profesor društvene grupe predmeta i hrvatskog jezika u čakovečkoj Gimnaziji Josipa Slavenskog. Paralelno sa svojim radom u Gimnaziji, predavao na Učiteljskom fakultetu kolegije Suvremena poezija, Esejistika, Novinarstvo, Uvod u svjetsku književnost i Dječja književnost, koju predaje i danas. Objavio je knjigu pjesama Rukopis tišine, 2011. godine Matica hrvatska objavila je Antologiju međimurske mlade lirike koja je rezultat tridesetogodišnjeg rada profesora Pranjića s mladim piscima. Objavio je i petnaestak stručnih i znanstvenih radova.
Zaštitarsko-ekološka organizacija Nobilis osnovana je 1994. godine. Nobilis je provodio projekte financirane iz različitih fondova europskih država u kojima je priliku za zaposlenje i usavršavanje dobilo desetak mladih ljudi. Zbog doprinosa zaštiti okoliša i prirode, Nobilis je nagrađen od Društva za unapređenje kvalitete života, Državne uprave za zaštitu prirode i okoliša RH i Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja.
KUD Donji Vidovec osnovan je 1989. godine pod nazivom KUD Stjepan Šlibar, a danas broji oko 80 aktivnih članova koji djeluju u folklornoj, tamburaškoj, dramskoj, vokalnoj, recitatorskoj te fotovideosekciji. Tijekom svog djelovanja, Društvo je sudjelovalo na mnogobrojnim manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu na kojima su ostvareni i više nego značajni nastupi. KUD također redovito nastupa na humanitarnim priredbama, a i sami si bili organizatori serije koncerata na području Međimurja. Ove godine Društvo slavi 25-godišnjicu postojanja i djelovanja. (vt)

Izvor: 3073