Arhiva 16.05.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Najbogatije URBANOVO do sada

Dožupan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Urbanovo 2012. – Dani vina u županiji Zrinskih, i Zdravko Dvanajščak, predsjednik Udruge vinara Hortus Croatiae, objavili su na konferenciji za novinare u četvrtak, 10. svibnja da je cjelokupan program manifestacije Urbanovo 2012. organizacijski i tehnički potpuno pripremljen.
U obraćanju novinarima dožupan M. Posavec, između ostalog, je naglasio:
- Ove se godine, zahvaljujući trudu Organizacijskog odbora, očekuje najbolji program do sada na manifestaciji kojoj je cilj promovirati povijesno, kulturno i gastro-enološko naslijeđe Međimurja. No, ponajprije želimo promovirati naša vina te široj publici predstaviti naše vinare koji iz godine u godinu osvajaju odličja na vinskim smotrama i natjecanjima širom Hrvatske i Europe. Ovogodišnji program, u odnosu na prijašnje godine, ima neke novine, kao što su najavne degustacije vina u čakovečkim kafićima. Velik iskorak napravljen je i prema promociji manifestacije u izdavanju promotivnih materijala i ulaganju u promociju putem javnih medija.
Predsjednik Hortus Croatiae Z. Dvanajščak novinarima je sadržajno opisao program sa satnicama događanja koja počinju već ovog tjedna:
- Program započinje u četvrtak i petak, 17. i 18. svibnja degustacijama u čakovečkim kafićima Podroom i Patrix, u subotu, 19. svibnja su Dani otvorenih podruma na međimurskoj vinskoj cesti, a u nedjelju je proštenje u Svetom Urbanu i vinska veselica u tamošnjem domu kulture.
Središnji događaj Urbanova 2012. je trodnevni Festival pušipela i bajkovitih okusa Međimurja sa sajmom vinarske i vinogradarske opreme od 25. do 27. svibnja u školskoj sportskoj dvorani u Štrigovi. U ime članova Hortus Croatiae, želim najaviti i proslavu 20. obljetnice utemeljenja udruge koja će se prije samog festivala obilježiti svečanom skupštinom Udruge u četvrtak, 24. svibnja u dvorcu Terbotz, a na skupštinu će doći – potvrđeno nam je – i ministar turizma Veljko Ostojić.
Za Festival pušipela i bajkovitih okusa Međimurja već su prijavljena za degustacije najbolja vina iz podruma 25 vinara, među njima su i vinari iz Slavonije i Baranje, a očekuju se i gosti iz Istre koja je ove godine županija - partner. Ovogodišnje Urbanovo, po tradiciji, zaključeno će biti 1. lipnja vinskim balom u dvorcu Terbotz.
Z. Dvanajščak pripomenuo je i da su članovi Udruge Hortus Croatiae ugodno iznenađeni podrškom koju im u pripremanju Urbanova 2012. pružaju suorganizatori - Međimurska županija, Hrvatska turistička zajednica te Turistička zajednica Međimurja, ali i najviši državni dužnosnici. Manifestaciji je, naime, pokrovitelj predsjednik Republike Hrvatske, dr. sc. Ivo Josipović koji će Festival posjetiti u petak, 25. svibnja, u poslijepodnevnim satima, a snažnu joj podršku daje i Vlada RH čiji prvi potpredsjednik Radimir Čačić otvara Festival.
Prema procjenama organizatora – u ovogodišnje se Urbanovo ulaže nešto više od 200.000 kuna (što će najvećim dijelom biti refundirano iz proračuna višeg reda, odnosno resornih ministarstava), a za posjetitelje je osiguran primjeren asortiman posebno dizajniranih suvenira i, razumljivo – biranih butelja. (MB)

Izvor: 2977