Arhiva 27.03.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Najbolja bučina ulja - međimurska

Međimursku županiju koja je ove godine bila domaćin II. izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske, ulja s područja Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije – domicilni su proizvođači baš proslavili. Od ukupno prijavljena 43 uzorka, na analizu i natjecanje iz sve tri županije, 27 ulja tradicijski proizvedenih toplim postupkom i sedam uzoraka iz hladnog prešanja koštica, najbolja su ulja – najvećim dijelom – imali Međimurci!
Šesnaest se proizvođača ulja s područja Međimurja odazvalo izložbi i ocjenjivanju, jedan iz Krapinsko-zagorske županije te dvanaest iz Varaždinske županije.
Zanimljivo – sva nagrađena ulja su od malih proizvođača, s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a u odvojenom ocjenjivanju ulja od preprženih koštica i od hladno prešanih koštica dvije su zlatne medalje osvojili međimurski proizvođači.
Uslužna uljara Ivanuša, Dragice i Slavka Ivanuše iz Gornjeg Hrašćana, ima zlatom ocijenjeno ulje u kategoriji nerafiniranih bučinih ulja proizvedenih tradicionalnim postupkom uz prženje koštica.
U toj kategoriji srebrnu je medalju za svoje ulje dobio i Zlatko Đura iz Strahoninca, a bronce OPG Balog iz Donjeg Kraljevca, Uljara Just iz Vularije te OPG Kostanjevac iz Varaždina.
U konkurenciji bučinih ulja iz prešanja koštica hladnim postupkom zlatno odličje dodijeljeno je Uljari Darka Tkaleca iz Šenkovca, srebrom su ocijenjena ulja Uslužne uljare Presečki iz Cargovca te OPG-a Miroslava Marđetka iz Goričana. Broncu za ulje iz hladnog prešanja koštica dobila je Uljara Just iz Vularije.
Uz izložbu uzoraka (i mogućnost kušanja) u predvorju velike dvorane Doma sindikata u Čakovcu, u kojem je održana svečana dodjela priznanja proizvođačima, na Trgu Republike pripređena je i prigodna prodaja ulja, a pred stotinjak gostiju i uzvanika okupljenih na svečanosti u Domu sindikata održana su i dva zanimljiva predavanja. Zoran Štefulj, dipl. ing., predsjednik Udruge za zaštitu međimurskih autohtonih prehrambenih proizvoda, govorio je o međimurskom koščičnom ulju i njegovoj zaštiti, a doc. dr. Sandra Neđeral, profesorica na Prehrambeno biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, o utjecaju uvjeta proizvodnje na kvalitetu bučinih ulja.
Idućoj izložbi bučinih ulja sjeverozapadne Hrvatske domaćin će biti Krapinskozagorska županija. (MB)

Izvor: 2970