Arhiva 27.04.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Najbolji inovator Međimurja je Đuro Fleten

U Tehničkoj školi Čakovec održana je svečana sjednica Udruge inovatora Međimurja (INOMA) kojoj je povod bio obilježavanje 5. svjetskog dana intelektualnog vlasništva. Tom je prilikom predsjednik INOMA-e Darko Dobošić održao predavanje o intelektualnom vlasništvu i dizajnu.
- Ovogodišnji Svjetski dan intelektualnog vlasništva slavi ulogu dizajna na tržištu i u društvu, kao i mjestu koje inovacija zauzima u oblikovanju budućnosti. Izvorno se spominje kao odnos “umjetnosti u industriji”. S današnjim podizanjem glasa za ekološki prihvatljiv život, “projektiranje iz otpada” sada je težnja koju dijele mnogi kreatori. Održivi di-zajn procesa može pomoći u smanjenju troškova proizvodnje i utjecaja na okoliš. Dizajn u budućnosti nužno će biti zelen i sustav intelektualnog vlasništva potaknut će i dizajnere na takve proizvode pomažući im kako bi ih u originalnim nacrtima zaštitili od neovlaštenog kopiranja i oponašanja - rekao je, među ostalim, D. Dobošić. Na Svjetski dan intelektualnog vlasništva WIPO 2011. pridružuje se vladama, organizacijama, školama i tvrtkama diljem svijeta u proslavi dizajnera današnjice koji sudjeluju u projektiranju budućnosti. Udruga inovatora Međimurja osnovana je 1994. godine i dosad je njome prošlo 120 članova čijih je 140 patenata, dizajna i žigova zaštićeno u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.
Prvi među istima
Udruga inovatora Međimurja od 2007. godine proglašava svoje najbolje inovatore. Dosad su to bili Zvonimir Dolenec, Vera Mareš Bratko, Franjo Gašparec i Josip Lončarić.
Najbolji inovator za 2011. godinu je dugogodišnji član udruge INOMA Đuro Fleten iz Preloga kojem je na svečanoj sjednici Udruge priznanje uručio predsjednik Skupštine Međimurske županije Petar Novački. Fleten je tom prilikom istaknuo da je cijeli njegov život inovatorstvo, a iza sebe ima kosilicu za uzbrdicu, vodeno-kopnenog motornog zmaja, trajk i druge inovacije.
Priznanje za kreativnost, inovativnost i buduću međusobnu suradnju od Dobošića je primio domaćin svečanosti Dražen Blažeka, ravnatelj Tehničke škole Čakovec.
A. Ličanin

Izvor: 2922