Arhiva 12.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Najbolji mladi tehničari Hrvatske

BORNA BILAS, KARLO ČANADI I LOVRO KADI DRŽAVNI PRVACI

U Dubrovniku je od 27. do 30. travnja održano 52. natjecanje mladih tehničara Hrvatske. Na natjecanje je pozvano tristo učenika koji su se natjecali u šest područja po redovnom HNOS-ovom H-programu i u pet područja prema programima izvannastavnih aktivnosti tehničke kulture zvanom P-program. U sklopu natjecanja održana je i smotra učeničkih radova na kojoj su prikazani radovi na temu Prijenos sipkog materijala te inovativno posebno vrijedni radovi.
Iz Međimurske županije u natjecanju je sudjelovalo dvadeset učenika te još četiri na samoj smotri. U H-program od 5. do 7. razreda pozivani su županijski prvaci, dok se učenike 8. razreda pozivalo prema kriteriju županijskih prvaka i osvojenih bodova na razini države, do trideset dvoje po području.
Ilaria Ribić, učenica 5. razreda OŠ Goričan (mentorica Katica Mikulaj-Ovčarić), osvojila je 16. mjesto, Sara Perčić iz OŠ Sveti Martin na Muri (Dragica Kiborn) bila je 10. među učenicima šestih razreda, kao i Nikola Hrustek iz OŠ Sv. Juraj na Bregu (Mladen Beuk) među učenicima sedmog razreda.
Tomislav Perčić iz OŠ Mursko Središće (mentor Sanjin Tomšić) među učenicima osmih razreda u području elektrotehnika zauzeo je 7. mjesto, dok su se nešto niže plasirali Mateo Henec, Bruno i Kruno Lapat iz III. OŠ Čakovec (mentorica Jelisava Živković) te Filip Lesar i Bruno Benčik iz OŠ Mursko Središće. U području elektronika Tin Kocijan iz III. OŠ Čakovec zauzeo je 19. mjesto.
DOMINACIJA
MEĐIMURACA
U najsloženijem području natjecanja - robotici, pravo sudjelovanja imali su učenici od 5. do 8. razreda. Državni prvak postao je Borna Bilas, učenik 6. razreda OŠ Mursko Središće (mentor Sanjin Tomšić). Na četvrtoj je poziciji Livio Benčik iz I.OŠ Čakovec (Branko Vujnović), a desetoj Filip Tisaj iz OŠ Prelog (Milan Zvonar).
Međimurski osnovci bili su posebno uspješni u P-programu u kojem su se odmjerili učenici od 5. do 7. razreda, tako da je državni prvak u fototehnici Lovro Kadi, učenik 7. razreda OŠ Sv. Juraj na Bregu (mentorica Vera Moharić).
Karlo Čanadi iz 7. razreda OŠ Mursko Središće, ujedno i član Radiokluba Međimurje (mentor Branimir Vinko), državni je prvak u području radioorijentacije, dok je Gregor Janžek, učenik 6. razreda OŠ Nedelišće (mentorica Smiljana Colar), u istoj konkurenciji bio 17.
Filip Friščić, učenik 7. razreda OŠ Donja Dubrava (Marina Ostrugnjaj), bio je sedmi između 22 raketaša. U području robotika - konstruktorstvo Dario Opačak, učenik 7. razreda OŠ Tomaša Goričanca iz Male Subotice, (mentor Enes Bektešević), zauzeo je 3. mjesto, dok je Martin Dodlek iz 7. razreda OŠ Belica, (mentor Leonardo Belović) zauzeo 2. poziciju u zrakoplovnom modelarstvu.
RADOVI SA SMOTRE I NJIHOVI AUTORI
Na smotri učeničkih radova prikazani su sljedeći radovi: Grajfer - stroj za vađenje šljunka Luke Jančeca učenika 8. razreda OŠ Ivanovec (mentorica Melita Maksimović), Model kranske dizalice kao timski rad Luke Lazara, voditelja tima i Matije Kolenka, Dine Budiše i Filipa Kovačića kao članova, Model prijevoza sipkog materijala Philippa Kutnjaka - svi iz I. OŠ Čakovec s mentorom Brankom Vujnovićem i Drvena dizalica Ivana Špiranca iz OŠ Nedelišće (mentorica Smiljana Colar).
Učenici koji su se plasirali među prvih troje mogu se nadati pozivu da sudjeluju na desetodnevnim ljetnim radionicama za nadarene učenike ili da u jesen odu na izlet u Belgiju.
NAŠI SU TEHNIČARI U
HRVATSKOM VRHU
Prilikom proglašenja rezultata natjecanja predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ante Markotić ustvrdio je:
- Mladi tehničari iz Međimurske županije uvijek su u hrvatskom vrhu, no ukupno gledano, kao županija, ove su godine najbolje plasirani u državi. Nadam se da će rezultati ove djece biti valorizirani u županijskim i gradskim proračunima više nego do sada.
U organizaciji i provođenju ovogodišnjeg natjecanja sudjelovali su učitelji iz naših škola: Željko Medved kao član državnog povjerenstva zadužen za izradu ispita znanja, Enes Bektešević u ocjenjivačkom povjerenstvu iz područja robotike, Leonardo Belović u raketnom modelarstvu i Mladen Beuk u smotri učeničkih radova.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2872