Arhiva 12.11.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:50.

Najveća prijetnja – nove droge koje se kupuju legalno

I ove godine od 15. studenog do 15. prosinca i u Međimurskoj županiji obilježit će se se Mjesec borbe protiv ovisnosti. O planiranim aktivnostima na konferenciji za novinare održanoj u srijedu izvijestile su predstavnice Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Međimurske županije – zamjenica župana Sandra Herman, psihologinja Andreja Zadravec Baranašić te dr.med. Dijana Uvodić Đurić.

 

-Škole su izrazile želju da ove godine svaka zasebno, osmisle vlastite aktivnosti obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, a sve zajedno potom će se predstaviti na završnoj manifestaciji „Sajam preventivnih aktivnosti“ u Srednjoj školi Čakovec, u petak 12. prosinca s početkom u 10 sati. Aktivnosti će provoditi učenici sedmih i osmih razreda svih osnovnih te drugih razreda svih međimurskih srednjih škola, napomenula je Andreja Zadravec Baranašić. Ujedno je podsjetila da se različite preventivne aktivnosti zapravo odvijaju tijekom čitave školske godine kroz Školske preventivne programe, a što je i dio zdravstvenog odgoja. 

 

Dijana Uvodić Đurić iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prokomentirala pak je „aktualnu situaciju“ na području zlouporabe opojnih sredstava.  

 

-Djeca i mladi najviše koriste alkohol i cigarete, a upravo alkohol vrlo je često ulaznica u svijet drugih legalnih i ilegalnih sredstava. Velik je problem i korištenje novih droga. To su sintetska sredstva koja imitiraju djelovanje tradicionalnih sredstava ovisnosti. Nažalost mogu se legalno kupiti te se usto ne mogu dokazati tradicionalnim testovima na prisutnost psiho aktivnih sredstava u organizmu. Koristi ih i ovisnička populacija koja je u tretmanu i koja je ranije bila okrenuta tradicionalnim drogama. U Čakovcu čak postoji prodavaonica u kojoj se takva sredstva mogu legalno kupiti  kao osvježivači zraka. Mladi nemaju osjećaj rizika za korištenje bilo čega što mi odrasli ističemo kao opasno i rizično po zdravlje, osobito kad je toliko dostupno i ima namjenu koja po njima nije loša. No, nove sintetske droge  izazivaju brojna oštećenja zdravlja, pa i ona koja liječničkoj struci još nisu ni poznata. Često nas zovu iz škola jer djeca nerijetko pod utjecajem takvih sredstava dolaze i na nastavu, naglasila je Uvodić Đurić.

 

Opširnije u tiskanom izdanju lista Međimurje.

 

Izvor: 3107