Arhiva 04.08.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Najveći belički proizvođači krumpira gradit će najveće skladište

Dvadesetak velikih proizvođača krumpira u Belici iduće godine namjerava graditi najveće skladište krumpira u ovom dijelu Europe. Cijeli posao vodi Mirjan Dodlek, voditelj Agrofructusovog otkupnog centra za krumpir u Belici i direktor za krumpir u Agrokoru za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Upoznao nas je s bitnim informacijama vezanim uz gradnju skladišta te na samom početku razgovora i s razlozima ulaska u takvu investiciju.
- Agrofructus se bavi proizvodnjom, otkupom, pakiranjem i distribucijom voća i povrća za supermarkete. U Belici je centar za krumpir i mi ovdje imamo 45 kooperanata koji godišnje proizvedu između 20 i 23 tisuće tona krumpira.
Na otkupu i distribuciji radimo deset mjeseci tijekom godine, odnosno od početka kolovoza do početka lipnja naredne godine. Vađenje kasnog krumpira je u rujnu i listopadu, a s prvim kišama u rujnu potrebno je i njegovo skladištenje. I tu se javlja problem jer 18 ili 19 najvećih proizvođača, s proizvodnjom od 500 tona naviše, nema adekvatne uvjete za čuvanje krumpira. Oni imaju izolirana skladišta u kojima krumpir ne smrzava, ali nemaju kontroliranu temperaturu i vlažnost zraka, što jako utječe na kvalitetu proizvoda u zimi i proljeće. Osim toga, oni svake godine šire proizvodnju i postojeća skladišta po dvorištima su im premala te nemaju mogućnost širenja - veli Dodlek i dodaje:
- Nama u Agrofructusu je bitno održati kontinuitet kvalitete proizvoda svih deset mjeseci. Stoga smo sazvali te veće proizvođače i dogovorili se o gradnji skladišta.
Koliko je vrijedna investicija i kako ćete namaknuti potrebna sredstva?
- Planiran je objekat veličine 46 puta 160 metara, odnosno površine 7.360 četvornih metara. Kapacitet će mu biti 15.000 tona. Izradit ćemo projekt koji namjeravamo kandidirati za sredstva iz IPARD-a već u veljači iduće godine. Tako ćemo zposliti ljude koji će u skladištu voditi brigu o kvaliteti proizvoda. Već smo posjetili tvrtke u inozemstvu koje se bave proizvodnjom i skladištenjem krumpira, kao i one koje se bave opremanjem skladišta.
Financijska projekcija skladišta koje bi zadovoljilo naše potrebe, po box-paletnom sustavu skladištenja, je u visini 25 do 27 milijuna kuna. Projekt za IPARD izradit ćemo u suradnji s čakovečkom tvrtkom Kaja consulting Kristijana Mavreka.
Što će biti ako ipak ne dobijete sredstva iz EU fonda?
- Investiciju pripremamo već godinu dana i svakako ćemo ići u to. Vodimo računa o svemu, kako bi nam projekat prošao. Imamo podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, njegove agencije za plaćanje, kao i svih drugih potrebnih institucija. Ako ne dobijemo sredstva, morat ćemo ići u kredit. To ćemo napraviti. To hoćemo i nama to treba.
U Belici imamo dobru tehnologiju proizvodnje krumpira, bogomdanu zemlju za tu kulturu i dobru pakirnicu. Nedostaje nam jedino suvremeno i moderno opremljeno skladište.
Kad bi mogla početi gradnja?
- S gradnjom planiramo krenuti u svibnju i završiti je u rujnu iduće godine. Skladište nije prezahtjevan niti prekompliciran objekt. Računamo da bi početkom sezone u 2013. godini bilo u funkciji.
Što znači da proizvođači idu zajedno u gradnju. Kako će funkcionirati vlasnički odnosi?
- Tih 18 ili 19 proizvođača planira otvoriti zasebnu tvrtku u kojoj će svi oni biti suvlasnici sa svojim udjelima prema postotku zakupljene količine u skladištu. Primjerice, ako netko u tih 15.000 tona ima svojih 1.500 tona, onda je on suvlasnik s 10 posto.
Hoće li vam se ta investicija isplatiti?
- Svoju šansu vidimo i u plasmanu našeg proizvoda u zemlje EU. Sada se belički krumpir plasira u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Rusiju. Dok nismo članica Unije, ne možemo u nju izvoziti krumpir.
No, sada, kada pristupimo, imat ćemo mogućnosti za to. Pogotovo stoga što se zemlje iz našeg susjedstva prije ulaska u EU nisu dobro pripremile na tom području te time gotovo uništile svoju proizvodnju krumpira. Tu prvenstveno mislim na Sloveniju i Mađarsku. U plasmanu našeg proizvoda i u te zemlje vidimo svoju šansu.
R. Topličanec

Izvor: 2936