Arhiva 04.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

Najvuzmenke u Strahonincu, Otoku i Hemuševcu

Iako vrijeme nije bilo sklono graditeljima, ipak su oni najhrabriji i najuporniji i ove godine napravili svoje vuzmenke i sudjelovali u akciji Tražimo najvuzmenku.
Dvije novinarsko-ocjenjivačke komisije obišle su sve prijavljene vuzmenke i donijele svoju prosudbu. Prvo mjesto pripalo je ekipi Strahoninca, drugo Otoka, a treće Hemuševca. Graditeljima najvuzmenke u subotu na večer već smo predali šunku tešku skoro 11 kilograma i 5 litara vina, dok će oni za drugo i treće mjesto svoje tradicionalne nagrade moći podići u našem uredništvu u Čakovcu od srijede, 3. travnja. Za drugo mjesto nagrada je 5 kilograma kobasica i 5 litara vina, a za treće 100 jaja i 5 litara vina.
Evo i detalja sa svake vuzmenke.
STRAHONINEC
Vuzmenku u Strahonincu, na uobičajenom mjestu, napravila je stara ekipa iz Kolodvorske ulice. Odmah se vidi da je među glavnim favoritima - visoka blizu deset metara, s krunom i više. Recept je bio jednostavan, rekoše nam, pripreme su počeli vrlo rano, pa ih nije zaustavila kasna provala snijega. Graditeljsku ekipu činili su Jurica Blagus, Tena (stara 3 godine) i Ela (5 godina) Blagus, Andrej Kovačić, Marijan Kovačić, Nikola Kovačić, Stevo Novak i Nino Zobec, a treba istaknuti i moralnu potporu, tako su naglasili, koju je dao Marko Kovačić – on je svaki dan preko Skypea zvao iz Njemačke da bi pitao kako ide gradnja.
SLAKOVEC
I u Slakovcu je vuzmenka bila podignuta na uobičajenom mjestu, na kraju sela zvanom Kotić, ili u “Ulici ljubavi”. I ekipa je bila brojna, kao uvijek, u osnovi “starom” sastavu, samo okolnosti ove godine nisu dopustile da vuzmenka bude velika. Ali raspoloženje je bilo dobro, zapalili su su i pravu logorsku vatru. Vuzmenku su podigli Deni Heđa, Benjamin Heđa, Dubravko Heđa, Dejan Korunić, Renato Klobučarić, Krunoslav Korunić, Josip Cmrečnjak, Nika Heđa, Noa Heđa, Silvija Heđa, Goran Heđa, Kerin Heđa, Ena Korunić, Danijela Heđa, Tomislav Šafarić, Nikola Špiranec, Dino Korunić, Damir Srnec, Nikola Srnec, Nevenko Petek, Stjepan Korunić, Mihael Novak, Krešo Novak, Ivan Špiranec, Petar Srnec, Marko Gašparlin, Hrvoje Čakalo, Dražen Horvat, Goran Petričević, Marko Šafarić, Nero, Čupko i Lola.
MALI MIHALJEVEC
U Malom Mihaljevcu već se uobičajilo, četvrta je godina da mještane na gradnju vuzmenke okuplja mjesni ogranak Hrvatske seljačke stranke. Pomogle su i općinska i županijska organizacija stranke, a ove se godine sponzorstvom pridružila i organizacija HSS-a. Ni tu se nije dalo protiv vremena. Vuzmenka je bila skromnija nego inače, ali pohvale idu sportskom duhu.
OTOK
Gornji kraj u Otoku drži do tradicije. Ne mogu im ništa snijeg, led, blato i kiša. Rijetke su ove naše uskrsne akcije u kojima Otočani nisu osvojili jednu od nagrada. Vuzmenke dižu pod oblake, a da pri tome ne zanemaruju estetiku.
Ovogodišnju su vuzmenku podigle mlade snage Otoka, zahvaljujući vrsnim učiteljima gradnje. Vrijednim graditeljima iz Otoka - druga nagrada! Vuzmenka im je tek malo manja od prvoplasirane, ali jednako lijepa.
Vuzmenku su gradili Josip Jurčec, Ivan Gorupić, Matej Gorupić, Josip Novak, Jasmin Novak, Zoran Novak, Marko Rojko, Zoran Kalšan, Davor Čonkaš, Patrik Kalšan, Mihael Kalšan, Jurica Jurčec, Ivan Kregar, Mihael Jurčec, Nikola Malek, Miljenko Toplek, Dubravko Jurčec, Goran Novak, Dejan Mlinarec, Goran Čonkaš, Filip Kalšan, Stjepan Kalšan, Tomislav Kalšan, Branko Kalšan i - najmlađi graditelj - šestogodišnji Nikola Jurčec.
HEMUŠEVEC
Na lokaciji zvanoj Čarda nalazi se omiljeno mjesto za odmor i druženje Hemuševčana s naše fotografije.
Godinu za godinom, na ovoj lokaciji podižu i vuzmenku, a nakon prošlogodišnjeg peha (urušavanja netom završene vuzmenke), osmjehnula im se sreća: Hemuševčanima za lijepu, ekološku vuzmenku dodjeljujemo 3. mjesto! I za upornost što su, usprkos snijegu i (“živom”) blatu, uspjeli dovući materijal na udaljenu lokaciju koju su vremenske neprilike učinile nepristupačnom.
Vuzmenku na polju između Hemuševca i Goričana izgradili su Hemuševčani: obitelji Taradi i Kiš, Zoran Burić, Marko Hrastić, Maja Horvat i Filip Židov.
DRŽIMUREC
Obradovala nas je obitelj Lacković iz Držimurca, s kućnog broja 55. U akciju lista Međimurje Tražimo najvuzmenku prijavili su se prvi put! Vuzmenku su, usprkos lošem vremenu, uspjeli podići uporni graditelji Zdravko Lacković, Edi Lakovcić - As, Leonardo Lacković - Lac, Matija Sermek - Vuk, Samuel Sermek - Šime te Slavko Držanić - Slavek.

Izvor: 3023