Arhiva 27.01.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Nakon 8 mjeseci žele povratak u Jurovčak!

Svojedobna inicijativa menadžmenta turističkog kompleksa Toplice sveti Martin da se oformi novo naselje na području na kojem djeluju naišla je na plodno tlo kod vodstva Općine Sveti Martin na Muri. Općinsko je vijeće, nakon održanog zbora građana i provedene ankete, raspravilo opcije i donijelo odluku o osnivanju naselja Toplice Sveti Martin koje se sastoji od dijelova triju naselja: Grkaveščaka, Gornjeg Koncovčaka i Jurovčaka. U Područnom uredu za katastar Čakovec također je obavljen postupak označavanja imena naselja, ulica i trgova te obilježavanja zgrada brojevima, a koncem listopada lani domaćinstvima je poslan dopis da se uredu Općine jave kako bi podigli rješenja o novim kućnim brojevima.
Time je formalni i svaki drugi posao osnivanja novog naselja zaključen, da bi se sada, s višemjesečnim odmakom, oglasili mještani (sada već bivšeg dijela) Jurovčaka koji žele stanovati tamo gdje su stanovali do prije nekoliko mjeseci - u Jurovčaku. Stanari iz šest domaćinstava, njih šesnaest, ističu da odbijaju podići svoja rješenja o dodjeli novih kućnih brojeva jer ne žele biti dio naselja Toplice Sveti Martin.
- Nismo zadovoljni odlukom o izdvajanju, odnosno pripajanju naselju Toplice Sveti Martin i mi smo se o tome jasno očitovali još na zboru građana - kaže Marija Ružman.
Potvrđuje nam to i Alojz Oletić koji ističe da je načelnik Općine Sv. Martin na Muri Franjo Makovec tada ustvrdio da se Toplice Sv. Martin mogu osnovati i bez dijela Jurovčaka u kojem stanuju naši sugovornici. Radi se o lokaciji koja iz smjera Toplica prema Svetom Martinu na Muri i svojom pozicijom i konfiguracijom terena može činiti prirodnu granicu dvaju naselja - Toplica Sv. Martin i Jurovčaka.
- Prvom varijantom osnivanja novog naselja nije bilo predviđeno da i mi budemo njegov dio. Ispalo je da to jesmo i da je tabla s natpisom Toplice Sveti Martin dvjesto metara niže od posljednje kuće i terena koji je bio dio Jurovčaka u smjeru Svetog Martina. Neugodno smo iznenađeni time, a dodatan nam je problem nužnost promjene dokumenata, što nije jeftino. Pored toga, nitko nam za taj izdatak ne nudi obeštećenje. Tome dodajem podatak da nam je dato do znanja da ćemo ovime potpasti pod najviši iznos plaćanja najrazličitijih naknada - kaže Stjepan Kutnjak.
Anketa za ili protiv?
Šesnaest mještana koji žele živjeti u Jurovčaku, a ne u Toplicama Sveti Martin potpisalo je svojevrsnu peticiju ili, možda bolje reći, očitovanje, protiv odvajanja dijela sela od cjeline i urudžbiralo je u uredu Općine Sv. Martin na Muri. U razgovoru s nekima od njih ne razlučujemo koji su formalni razlozi tome, postoje samo oni emotivni.
- Nismo mi protiv Toplica, ni kao poslovnog subjekta ni naselja. Naprotiv, ponosni smo na okruženje u kojem živimo, ali želimo desetljeća svog života u tristo godina starom Jurovčaku nastaviti u tom istom Jurovčaku - priča S. Kutnjak.
- Kažu nam da će nam nekretnine vrijediti više sad kad smo u novom naselju. Ma, mi to ne trebamo ni ne želimo - ističe gospođa M. Ružman.
- Ja sam rođen u Jurovčaku i tu želim biti - gotovo kroz suze govori A. Oletić.
U razgovoru saznajemo da se mještanima na neki način predbacuje činjenica da su se o svojim postupcima, u cilju vraćanja “na staro”, konzultirali sa saborskim zastupnikom Dragutinom Lesarom.
Mediji jedina nada (?)
- Načelnik mi je na neki način spočitnuo što sam o tome razgovarao s Lesarom, a dobro je što sam to učinio jer se više nisam znao kome obratiti. U Općini se, u principu, oglušuju na naše inicijative, pa očito sami moramo nešto učiniti i o tome obavijestiti javnost. Mediji su za nas jedini način da pošaljemo glas, u nadi da će on odjeknuti. Ne volim se vraćati na prošle dane, ali podsjetit ću i načelnika Makovca i javnost da sam kao predsjednik Mjesne zajednice 1999. godine pokrenuo referendum da Jurovčak iz Općine Štrigova postane dio Općine Sv. Martin. Danas se ispostavlja da za one koji su to željeli u toj istoj općini nema sluha - zaključuje Stjepan Kutnjak.
Aleksandra Ličanin

SVE JE LEGITIMNO
Makovec: Sjetili su se osam mjeseci kasnije!
Na naše pitanje upućeno Franji Makovcu, načelniku Općine Sveti Martin na Muri, hoće li Općina učiniti nešto po zaprimanju peticije - očitovanja građana, on odgovara:
- Nećemo ništa učiniti s peticijom jer je ona sada u nadležnosti Ureda državne uprave. Anketu smo proveli još davno, održali zbor građana, obavili sve propisane predradnje. Općinsko vijeće još je 26. travnja 2010. donijelo odluku o osnivanju novog naselja Toplice Sv. Martin, već u rujnu je ono evidentirano kao 14. naselje u Općini i sad se, nakon osam mjeseci, javljaju mještani kojima to ne odgovara. Nezadovoljan Alojz Oletić emotivno je vezan uz Jurovčak, a još je uvijek prijavljen u Mariboru i vozi auto mariborske registracije. Da ne kažem da su svi oni prvo htjeli u Vučkovec, a tek potom u Jurovčak. Znam da žele granicu naselja uz potok, ali to je nemoguće izvesti jer onda dolazimo na isto. Postupak je završen i oni mogu podnijeti zahtjev za izdvajanje dijela naselja Toplice Sv. Martin u Jurovčak, pa će o tome odlučivati Općinsko vijeće.
Tvrdnje naših sugovornika da će im različita davanja lokalnoj samuopravi sada poskupjeti, iako tome ne nude konkretne argumente, načelnik Makovec pobija sljedećim:
- Ti navodi nemaju veze ni s čim konkretnim. Komunalije su potpuno iste svim fizičkim osobama, a neke od obitelji koje žele izdvajanje ni ne plaćaju, primjerice, komunalnu naknadu jer su članovi domaćinstva stariji od 65 godina. Nikakvih drugih izdataka tu nema. (al)

Posavec: Revidiramo proceduru
Predstojnik Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji Branimir Posavec potvrđuje nam da je očitovanje mještana zaprimljeno ovih dana.
- Uzet ćemo to očitovanje u razmatranje iako nije jasno koji su njihovi formalni razlozi za povratak u naselje Jurovčak. Situacija je relativno komplicirana jer mještani tvrde da nije proveden pravovaljan postupak izdvajanja iz starog i pripajanja novom naselju. Od načelnika sam zatražio očitovanje i svu potrebnu dokumentaciju. Tek kad je proučimo, moći ćemo dati konkretne odgovore o daljnjem postupanju, a hoće li biti nužan i naknadan nadzor Ministarstva uprave, to također još ne mogu reći. U svakom slučaju, rješavanje ovog pitanja iziskuje dosta vremena - kaže Branimir Posavec za list Međimurje.
Dodajmo ovome da će popis stanovništva koji predstoji u travnju biti obavljen prema već formiranim popisnim krugovima. To znači da će šesnaest potpisnika peticije biti popisano kao stanovnici naselja Toplice Sv. Martin. (al)

Izvor: 2909