Arhiva 24.03.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Nakon incidenta u Scheierici nitko nije kriv!?

Nedavni slučaj trovanja ugljičnim monoksidom u zgradi Scheier, kada su dvije osobe zatražile liječničku pomoć, a još tri osjetile mučninu, još traži epilog. Kritična koncentracija ugljičnog monoksida ubija i malo je falilo da se to i ovdje ne dogodi jer je u tijeku bio jedan sastanak. Ne tako davni primjeri govore o smrti u kupaonicama u Čakovcu i Nedelišću…
Tragedija je za dlaku izbjegnuta, pa policija traži krivce za propuste. Prikuplja iskaze svih odgovornih za funkcioniranje instalacije grijanja u zgradi. Nalaze je ovih dana završila, pa je na potezu državno odvjetništvo.
Dok posao policije i pravosuđa još traje, može se reći što je bitan čimbenik u slučaju zgrade Scheier. Ona ima etažno grijanje na plin, s dva bojlera tzv. tipa B kojima je bitna značajka da zrak za sagorijevanje crpu iz prostorije koju griju. To, međutim, znači i da će u prostor koji griju ubaciti povratne plinove ako nešto krene krivo. Razlog može biti i banalan - dimovod može biti začepljen zato što je u njega uletjela ptica, ali i zbog nemarnosti u održavanju instalacija. Baš to policija još uvijek utvrđuje za zgradu Scheier.
No, zašto su se bojleri ovog tipa uopće našli u zgradi? Već smo u ranijoj prilici upozorili da je bivši župan Josip Posavec odmah po preuzimanju dužnosti naručio i vještački nalaz o radovima na zgradi Scheier obnova koje je čedo njegovog prethodnika Branka Levačića. Sudski vještak naveo je niz odstupanja od projekta za koji se može izvući zajednički nazivnik – rezanje troškova. Obnova zgrade Scheier inače stoji pod optužbom da je provedena bez da je ishođena građevinska dozvola i ikada izdana uporabna. Istaknimo, građevinska i uporabna dozvola nisu po tadašnjim propisima bile potrebne. Za zgradu Scheier se, kao i za svaku građevinu podignutu do 15. veljače 1968. godine, smatralo da je podignuta po važećim propisima, pa se za obnove koje ne znače pregradnje i dogradnje, odnosno promjenu statike građevine, nije zahtijevalo dozvolu. Zakonodavac se u međuvremenu predomislio. Danas svaki zahvat treba građevinsku dozvolu.
Bivši župan Branko Levačić odbija prigovor da se tako radilo:
- To su bila podmetanja, na to se ne želim ni osvrtati. Ali zašto me za to je li u zgradu ugrađeno ovo ili ono rješenje uopće pitate nakon devet godina? Stanje zgrade i instalacija u njoj je i pitanje kvalitete održavanja i odgovornosti onih koji to rade i koji kontroliraju. Ovdje važi isto pravilo kao kod prodaje automobila. Ako ste od nekoga kupili automobil, neumjesno je prigovarati da ga je prijašnji vlasnik loše održavao, sad sami morate preuzeti odgovornost za to. Ali odlučno tvrdim, pri obnovi zgrade Scheier nije nas vodilo razmišljanje da se prođe jeftino.
Glavni projektant obnove zgrade Tibor Horvat tome dodaje.
- Strogo smo pazili na poštivanje izvornog ambijenta, u tome smo se stalno savjetovali s konzervatorima, osobito za štukaturu. Zato se događalo da se u samoj izvedbi mijenjaju rješenja, ali nerijetko tako da su ispala skuplja, upravo radi kvalitete, a ne jeftinija nego je planirano. Problem je u korištenju dvorane. Ona je trebala služiti samo za koncerte i za izložbe. Ni sam više ne odlazim nakon što sam vidio što se tamo sve događa. Svjedočio sam i tome da se na stilskom stoliću za šah reže špek.
No, sudski je vještak dao i primjedbu da je, suprotno projektu, bio ugrađen tek jedan bojler. To je promijenjeno 2007. godine, kad je uvedeno etažno grjanje – ali opet s bojlerima tipa B. O tome smo pitali Josipa Posavca, tadašnjeg župana, kao tada zapovjedno odgovornoga. Odgovorio je u duhu sličnom Levačićevom - tehničko rješenje uredno je atestirano, ali je pitanje kako se sve to održava, pogleda li netko i očisti instalaciju. Pozvao se i na istu paralelu s kupnjom automobila kao i Levačić – za stanje rabljenog automobila promašeno je prozivati prijašanjeg vlasnika da ga nije dobro održavao. I za zgradu Scheier zapovjednu odgovornost sada nosi drugi.
Nosi je sadašnji župan Ivica Perhoč, koji nam je rekao:
- U tim je stvarima zakazala struka. Početkom desetljeća netko je uspio izlobirati da je etažno grijanje najbolja alternativa centralnom. Tako je u Čakovcu ugrađeno mnoštvo bojlera, većina ovog tipa za koji se onda pokazalo da može biti opasan. Kada dođe do tragedije, slušamo razna objašnjenja, i o ruži vjetrova i sl., a nitko nije kriv jer je sve bio atestirano i po propisu. Nevolja je u tome što i u nizu drugih nedavno obnovljenih javnih zgrada niz tehničkih rješenja nije kvalitetan, a može biti i opasan jer se o nekim stvarima nije vodilo računa. Nedavno sam, npr., razgovarao s čelnicima naše vatrogasne zajednice, a oni su me usput upozorili da zgrada Županije, dograđena drvenom konstrukcijom, uopće nema vatrodojavu.
Župan Perhoč sada je odredio da se za grijanje upotrijebi tzv. fasadni bojler, a suradnike je zadužio da pripreme rješenje za održavanje javnih zgrada kojima upravlja Županija, s naglaskom na pitanje sigurnosti. Razmišljanje ide k angažiranju tvrtke za zaštitu na radu kojoj će zadatak biti brinuti o sigurnosti prostora i instalacija. Zgrada Scheier do daljnjega ostaje zatvorena.
Dražen Kovač

Izvor: 2917