Arhiva 03.10.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

Nakon izvoza vina, ulažu li Kinezi i u međimurski turizam?

Međimursko–kineski kontakti i suradnja nastavljena je posjetom čelnika Hangzhou Jianggan Districta sjeveru Hrvatske. U Međimurju je boravila delegacija grada udaljenog 200 kilometara od Šangaja, koji ima tek nešto manji broj stanovnika od Hrvatske.

Kako je Hangzhou poznat kao turistički grad, bez obzira na veliku udaljenost, poseban interes pobudio je međimurski uzlet u turizmu te sve veći priljev stranih gostiju koji Međimurje prepoznaju kao top destinaciju. Potvrdio je to predvodnik delegacije Cai Jianyun, zamjenik predsjednika vlade Jianggan distrikta, u pratnji predstavnika javnog sektora, točnije direktora i zamjenika direktora odjela za društvene djelatnosti, odjela za statistiku, trgovačke komore i administrativnog odjela. 

Stoga su kao okosnicu svog dolaska odabrali Terme LifeClass Sveti Martin na Muri, koje ostvaruju 70 posto noćenja najsjevernijeg kraja. Prilikom obilaska dočekao ih je župan Međimurske županije Matija Posavec koji ih je upoznao s državom, ali i regijom u koju su stigli te dodao kako je već uspostavljena vrlo dobra suradnja s pokrajinama u Kini te da se ekspanzijom kineskog gospodarstva realizira i dogovara izvoz domaćih proizvoda kao i ulaganja u Međimurje. Posavca su prepoznali kao jednog od potpisnika nove Povelje Asocijacije župana i guvernera provincija Narodne Republike Kine te 16 europskih država, koja je sklopljena upravo kako bi se osigurao nastavak komunikacije među odabranim zemljama. 

Potvrđeno je to u proteklih godinu dana u nekoliko navrata, posjetima brojnih izaslanstava, veleposlanice, gospodarskog vrha Kine, izvozom međimurskih vina u Kinu, ali i sudjelovanjem međimurskog župana na konferenciji u Pragu te na forumu u pokrajini Hebei gdje je predstavio smjernice rada i napretka Hrvatske, upravo na primjeru Međimurske županije. Mogućnost investicije u Terme, predstavili su vlasnici resorta, na čelu s većinskim vlasnikom Rudolfom Radikovićem, kao i načelnik Općine Sveti Martin na Muri Franjo Makovec, koji su objasnili kako su terme i općina svojim naporima doprinijeli prepoznatljivosti Međimurja na globalnom tržištu. 

Izvor: 3153