Arhiva 04.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

Nakon stečaja, Jelen d.d. osnovao novu tvrtku - Jelen Professional d.o.o.

Nakon što je država u jesen prošle godine pokrenula stečaj nad poznatom međimurskom obućarskom tvrtkom Jelen d.d., radnici, njih oko 180, ipak nisu završili na burzi. Proizvodnja je, zahvaljujući još ranije ugovorenim poslovima, kako se i najavljivalo, nastavljena. Osnovana je tvrtka Jelen professional d.o.o. u stopostotnom vlasništvu Jelena d.d. u stečaju, s istom osnovnom djelatnošću – proizvodnjom radne i zaštitne obuće.
- Ljudi, srećom, rade, imamo ugovorenih poslova do rujna, no, ipak, radna mjesta i budućnost svima su nam upitni. Nova tvrtka nema praktički ništa. Ne posjeduje imovinu niti obrtni kapital. Radimo u prostorima koje nam je iznajmio Jelen d.d. u stečaju i na unajmljenoj opremi - kaže direktor Jelena professional, ujedno i bivši čelni čovjek Jelena d.d. u stečaju Darko Pintarić.
Podsjetimo, čakovečki Jelen d.d. osnovan još daleke 1948. godine doživio je sudbinu mnogih međimurskih i hrvatskih poduzeća iste ili slične branše, nakon što je država, kao najveći vjerovnik, 4. listopada prošle godine Trgovačkom sudu u Varaždinu podnijela prijedlog o pokretanju stečajnog postupka.
– Trudili smo se dogovoriti pokretanje predstečajne nagodbe, reprogramiranje dugova, od države smo tražili pomoć i razumijevanje, odgodu pokretanja stečaja jer smo posla imali… Nije bilo bojazni da će netko rasprodati imovinu ili nešto slično jer je cijela bila pod hipotekom, no, ništa nije upalilo. Zanimljivo je i da je Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi stupio na snagu 1. listopada, dok je Sud rješenje o stečajnom postupku donio tri dana kasnije, podsjeća direktor Pintarić.
Iako u svakodnevnoj neizvjesnosti jer država teoretski u bilo kojem trenutku može odlučiti rasprodati imovinu Jelena d.d. u stečaju, većina sada bivših zaposlenika Jelena d.d. „kruh svagdašnji“ danas zarađuje u tvrtki nasljednici. Radi se u jednoj smjeni. Mjesečno proizvedu oko 15.000 pari obuće.
– Ipak, napominje, s obzirom na cjelokupnu situaciju u Hrvatskoj, ali i Europi, te činjenicu da Jelen professional zapravo i nema kapitala, na budućnost gleda sa strepnjom: Kupci imaju povjerenja u nas. Robu isporučujemo na vrijeme, no, ako osjete da nešto ne štima, moglo bi doći do velikih problema.
Vladina strategija na papiru
Pintarić ukazuje i na činjenicu kako je država posljednjih deset i više godina donosila različite strategije i programe za spas tekstilne i obućarske industrije, no, sve je ostalo samo mrtvo slovo na papiru. Izostale su i subvencije, izuzev jedne godine, kad je za oko 30.000 zaposlenih hrvatska Vlada osigurala 100 milijuna kuna. Premalo, kaže. Istodobno su za grane poput brodogradnje i poljoprivrede izdvajane milijarde, no, ni to im nije pomoglo. Kada su se i europski obućari i tekstilci našli u problemima, njihove države su reagirale. Njemačka je, primjerice, te grane proglasila posebnim državnim interesom. Subvencionirala je plaće, mahom radnica već u srednjim godinama, sve do njihovog umirovljenja. Tako nisu, kao brojne hrvatske radnice, završile na burzi, tvrtke nisu propale, koristi su imali svi… U Hrvatskoj, posebice u poduzećima proizašlima iz bivše države suočenima s gubitkom tržišta, zastarjelom tehnologijom i viškom zaposlenih, problem je i uvoz. Pintarić izdvaja podatak da se godišnje uvozi i do 16 milijuna pari cipela, dok se proda oko 12 milijuna. Kako opstati u takvim uvjetima - pita se. Govoreći o Jelenu d.d., ističe kako je toj tvrtki odmogla i činjenica što je imala velik broj dioničara, što je otežalo upravljanje, pogotovo donošenje strateških odluka.
– Za takvo što moralo bi se sazivati skupštinu dioničara od 300 ljudi, navodi primjer, ali je i istina da je privatizacija Jelena proglašena jednom od najtransparentnijih u Hrvatskoj.
Velimir Kelkedi
Snimio D. Lesar

9. TRAVNJA - nova dražba Jelena

Nakon što je porezna uprava podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka, a stečaj otvoren nad međimurskom obućarskom tvrtkom JELEN d.d., proizvodnja radne i zaštitne odjeće ipak je nastavljena u poduzeću JELEN PROFESSIONAL d.o.o., inače kćerki dioničkog društva. Zapošljava 142 radnika, uz tendenciju porasta, a dio proizvodnje odrađuje se i kod kooperanata. Poslova ima ugovorenih sve do mjeseca rujna. Proizvodnja se odvija u prostoru i na strojevima dioničkog društva.
Ukupno dugovanje na dan otvaranja stečajnog postupka prema poreznoj upravi iznosi oko 45 milijuna kuna, prema Međimurskoj banci, odnosno PBZ-u 7,100.000 kuna, a ostala potraživanja odnose se na potraživanja radnika u stečajnom postupku, i to 4,200.000 kuna. Sva imovina opterećena je razlučnim pravima u korist Privredne banke d.d. Zagreb i RH Porezne uprave.
Prisutna su dva značajna inozemna partnera iz Njemačke i Austrije te su ugovoreni poslovi s MORH-om, HAC-om, Hrvatskom poštom, Hrvatskim željeznicama, a pregovara se i s HEP-om. U dosadašnjem tijeku stečajnog postupka održana je jedna javna dražba za unovčenje imovine stečajnog dužnika JELEN d.d. i nije bilo zainteresiranog kupca. Druga dražba određena je za 9. travanj 2013. godine. (vk)

Izvor: 3021