Arhiva 11.06.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

NASTAVLJA SE ISTRAŽIVANJE O PUČKOJ POBOŽNOSTI I PREDAJI U DONJEM MEĐIMURJU

Pučka pobožnost i predajna etnobaština na tlu donjeg Međimurja naziv je projekta kojim se nastavlja istoimeni projekt koji se odvijao odvijao na području gornjeg Međimurja, a kulminirao Stručno-znanstvenim skupom u Štrigovi 2012. godine.

Projekt istraživanja donjeg Međimurja službeno je započeo osnivanjem Organizacijskog odbora u Prelogu u prosincu prošle godine, a zasnovan je na interdisciplinarnom pristupu u obuhvaćanju širokog raspona edukativnih i stručnih institucija na području naše županije. Uključeni su partneri: Institut za etnologiju i folkloristiku, Institut za arheologiju, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Međimursko veleučilište, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, osnovne i srednje škole, vrtići, Muzej Međimurja Čakovec, Knjižnice grada Preloga, Knjižnica grada Čakovca, Muzej Croata Insulanus.

O dosad ostvarenim predprojektnim aktivnostima govorilo se ovih dana na prvoj sjednici Organizacijskog odbora u Prelogu. Janja Kovač je izvijestila o angažiranju suradnika, razrađene su metodološke upute terenskog rada koje su osmislile Lidija Bajuk i Janja Kovač, a na poticaj braće Linke iz zagrebačke tvrtke Repsy, omogućena je besplatna uporaba mobilne aplikacije za strukturiranje i unos osnovnih podataka poput vremena, lokacija, podataka o kazivačima, fotografije lokaliteta. Važno je reći da će se ta aplikacija - inače osmišljena za trgovačke putnike, koristiti kao testni primjer primjene u znanosti.

Zahvaljujući novčanoj potpori za programsku djelatnost Terenska nastava u donjem Međimurju, studentima etnologije omogućena je terenska nastava i istraživanje u sklopu višegodišnjega projekta Pučka pobožnost i predajna etnobaština na tlu donjeg Međimurja na inicijativu L. Bajuk u partnerstvu IEF-a, OEKA FF Sveučilišta u Zagrebu i međimurske Udruge Matapur krajem 2014. godine. Emina Šafarić izvijestila je da je sa svojim učenicima Gimnazije Josip Slavenski Čakovec započela s provedom istraživanja prema zadanim upitnicama.

Do sada se u projekt dragovoljno uključilo dvadesetak učenika. Učenici će također obaviti transkripciju snimljenih kazivanja za vrijeme ljetnih praznika.

Sve što kazivači budu prenosili akterima ovog istraživanja biti će studiozno bilježeno u znanstvene svrhe, a o projektu Pučka pobožnost i predajna etnobaština na tlu donjeg Međimurja će se sigurno još čuti.

Na fotografijama sudionici osnivačkog sastanka: Lidija Bajuk, dr. sc. Goran Šantek, Janja Kovač, dr. sc. Tvrtko Zebec, zatim razgovor s kazivačicama Tonkom Krležom i Agnezom Sokač u Prelogu te Božo i Ana Kolarić, Lidija Bajuk, dr. sc. Tibor Komar, Silvija Škoda, Lea Šprajc, Viktorija Varga, Ana Kolonić, Lara Osman Grganja u Donjem Hrašćanu.

 

 

Izvor: 3137