Arhiva 31.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

NATJECANJE MLADEŽI CRVENOG KRIŽA

Ekipe Gimnazije Čakovec i OŠ Hodošan najbolje

U sportskoj dvorani Osnovne škole Hodošan 20. ožujka, održano je VI. županijsko natjecanje mladeži Crvenog križa za osnovne i srednje škole Međimurske županije. Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec kao organizator i OŠ Hodošan kao domaćin na najbolji su način ispunili sve zadaće u organizacijski zahtjevnom natjecanju na kojem je zabilježen i do sada najveći broj sudionika – 11 je ekipa prve pomoći bilo iz osnovnih škola, dvije iz međimurskih srednjih škola, a na natjecanje je došla i jedna ekipa iz Slovenije.
Dobrodošlicu je na otvorenju manifestacije sudionicima poželio Ivan Barić, ravnatelj OŠ Hodošan, kao domaćin natjecanja, a o važnosti vještina koje savladavaju osnovci i srednjoškolci govorio je Mladen Valkaj, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Čakovec.
Prije samog natjecanja, hodošanski su osnovci svojim gostima izveli prigodan kulturno-umjetnički program u kojem su sudjelovali mladi knjižničari, novinari, dramska grupa škole i 3. h razred.
Natjecanje se odvijalo u dvije cjeline – svi su sudionici prvo popunjavali test teorijskih znanja u trajanju od 30 minuta – u improviziranim uvjetima, ležeći ili sjedeći na podu sportske dvorane, jer članovi ekipa prve pomoći moraju se znati snaći u svim uvjetima.
Zatim se na tri različite inscenacije krenulo u odmjeravanje praktičnih vještina.
U konkurenciji osnovaca natjecale su se ekipe osnovnih škola iz Domašinca, Hodošana, Donjeg Kraljevca, Nedelišća, Pribislavca, Lopatinca, Ivanovca, Podturna, Vratišinca, Orehovice i Svete Marije, a u srednjoškolskoj konkurenciji znanja su odmjerile ekipe Gimnazije Čakovec i Gospodarske škole Čakovec.
Izvan službene konkurencije, kao posebni gosti, u svim dijelovima natjecanja sudjelovali su i učenici Osnovne šole Veržej iz Republike Slovenije, a pokazali su da su i te kako dorasli takvom natjecanju: da su imali pravo na plasman kao domaće ekipe, po osvojenim bodovima zauzeli bi čak četvrto mjesto!
Jasno, bez kompetentnih ispitnih povjerenstava, takvo natjecanje nije moguće provesti, pa su tako suci na radnim pozicijama bili liječnici, medicinske sestre i tehničari, a izniman su trud uložili u stvaranje preduvjeta natjecanja zaposlenici i brojni volonteri Gradskog društva Crvenog križa, kao i učenici OŠ Hodošan koji su glumili povrijeđene (manekeni) ili regulirali promet oko škole pri dolasku natjecatelja u OŠ Hodošan i povratku kućama. Povećan broj školskih ekipa na ovogodišnjem natjecanju u prvom se redu može zahvaliti Gradskom društvu Crvenog križa koje je ove godine uložilo dodatan napor kako bi se ekipe prve pomoći formirale u većem broju škola, a zajedno s Osnovnom školom Hodošan, uložen je maksimalan napor kako bi se organizirali tečajevi za voditelje, šminkere, osigurale instrukcije liječnika natjecateljskim ekipama...
U visokom ritmu praktičnog dijela natjecanja najus-pješnija ekipa u kategoriji osnovnih škola bila je OŠ Hodošan, za njom je ekipa OŠ Donji Kraljevec, a treće je mjesto pripalo OŠ Domašinec.
Od dviju srednjih škola, bolji je rezultat postigla Gimnazija Čakovec u odnosu na Gospodarsku školu Čakovec. Pobjedničke ekipe – OŠ Hodošana i Gimnazije Čakovec – stekle su pravo nastupa na međužupanijskom natjecanju u Krapini zakazanom za 10. travnja. Po završteku natjecanja, ručak i druženje za sve sudionike i goste natjecanja priređeni su u izletištu Zelengaj uz Muru, a tamo je bilo i svečano proglašenje pobjednika, podjela pehara, medalja i biltena VI. županijskog natjecanja mladeži Crvenoga križa za osnovne i srednje škole Međimurske županije.
M. Belčić

Izvor: 2866