Arhiva 20.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:58.

Ne kupujte meso divljači od lovokradica!

U Međimurskoj županiji u punom je zamahu sezona lova koja je službeno započela 1. rujna, no, ovih se dana intenzivira. Zavisno od datuma, ali i plana lovnog gospodarenja, love se jeleni, trčke, fazani, zečevi, prepelice, srnjaci, da bi se završilo lovom na srne i lanad. No, kako to već biva u svakodnevnom životu, u punom je zamahu i krivolov koja je prava rak-rana međimurskog lovstva.
- Krivolovci su nam okitili lovišta žičanim zamkama kao jelku za Božić, crnohumorno se našalio, ali i opisao alarmantnu situaciju po Međimurju Mladen Lacković, tajnik LS-a MŽ.
Do ove godine, probleme s krivolovcima imali smo uglavnom dva tjedna prije Božića. No, sada pojačan krivolov, koji poprima strašne razmjere, bilježimo već mjesec dana. Tako je samo na području LD-a Prepelica iz Male Subotice, u zamke je ulovljeno 20-ak grla srneće divljači.
U LS se javljaju i LD-i iz Hodošana, Dekanovca, Domašinca i Preloga čiji su članovi danonoćno na terenu i sakupljaju žičane zamke. No, to izgleda kao Sizifov posao. Na večer ih pokupe, da bi već ujutro naišli na nove.
- Žičana zamka je kao neeksplodirana mina. Ako nije odmah aktivirana, neprestano predstavlja potencijalnu opasnost za divljač. Stoga, pozivam građane Međimurja da ne kupuju takvo meso. Ako ni zbog čeg drugog, onda barem zbog činjenice da takva divljač ugiba u strašnim mukama, apelira i upozorava Lacković.
Druga je stvar zdravstvena ispravnost takvog mesa budući da je poznato kako, primjerice, srna u toj zamci može ugibati nekoliko dana, pa čak i tjedana. Kazneni zakon iz 2011. za takav način lova predviđa kaznu zatvora do tri godine, no, kako je naglasio, do sada nitko na nju nije osuđen. Naime, krivnju je vrlo teško dokazati, objašnjava. Po zakonu, počinitelja na djelu treba uhvatiti s divljači, naravno, uz oružje ili oruđe kojim je nedjelo počinjeno. Uz žičane zamke, ima nešto i noćnog krivolova reflektorima.
- Ovo je sad epidemija. Ja, nažalost, iz podataka s terena, moram konstatirati, odnosno potvrditi kako najviše krivolova čini najbrojnija nacionalna manjina u Međimurju, nevoljko je izgovorio već poznato.
Da bahatosti nema kraja svjedoči i činjenica da se pojedini krivolovci ne potrude čak ni žicu kupiti, već se jednostavno posluže onom koja im je na dohvatu ruke. To je najčešće žica kojom su ograđeni privatni voćnjaci ili druga obiteljska poljoprivredna gospodarstva.
Kako se lovci više ne mogu sami nositi s ovom pošasti, za pomoć su se obratili i policiji, pa stoga ovih dana traju intenzivni razgovori kako riješiti još jedan od niza problema krađa u našoj županiji.
Vlasta Vugrinec

Izvor: 3060