Arhiva 11.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

NEDELIŠĆE: Kuća M. Marciuša na dražbu!

Miroslav Marciuš iz Nedelišća u četvrtak, 11. ožujka “ugostit” će ovrhovoditelje Općinskog suda u Čakovcu jer na prodaju se daje polovica njegove obiteljske kuće i pripadajuće građevinsko zemljište te oranica od 924 čhv-a. To je Marciušova sudbina nakon pet godina u kojima je odbijao podmiriti sudske troškove koje je dužan platiti Ljubomiru Novaku iz Nedelišća, Stjepanu Oreškom iz Slakovca i njihovoj zajedničkoj tvrtki NMP Produkt Nedelišće.
Marciuš je izgubio sudski postupak koji je protiv njih pokrenuo, a oni potom utužili naknadu sudskih troškova u visini 23.321 kunu. Sa zakonskom zateznom kamatom, taj je iznos narastao na oko pedeset tisuća kuna. Našem uredništvu Miroslav Marciuš obratio se sljedećim:
- Tužio sam Novaka, Oreškog i tvrtku NMP Produkt zbog nepodmirenih obaveza prema meni, nakon što su od mene i partnera 1998. godine preuzeli tvrtku u Nedelišću. Imali su nam isplatiti svakome po 125 tisuća tadašnjih njemačkih maraka, međutim, od toga su mi plaćene oko 2 tisuće maraka. Naš poslovni odnos započeo je 1995. godine, kad je mene i mog bivšeg partnera Novak molio da mu pomognemo otvoriti tvrtku za metalsku djelatnost. Novak tada nije nigdje radio, nije imao novca da bilo što pokrene. Molio nas je jer nije imao novca za život, žena mu je radila za 120 maraka plaće i mi smo pristali na njegove molbe.
Bivši poslovni partner M. Marciuša je Rudi Pleh. Prema pričanju našeg sugovornika, odnos trojice partnera razvijao se tako da su Pleh i Marciuš Novaku osposobili auto, osigurali radno mjesto i financirali sve što je bilo potrebno da tvrtka zaživi.
- Pleh i ja smo od 16. siječnja 1995. do 7. studenoga 1998. u gotovini uplatili iznos od 557.150 kuna. Pošto smo partner i ja imali i druge tvrtke, za NMP Produkt pružali smo logističku potporu. Tvrtka se razvijala, a na zahtjev Ljube Novaka, zaposlili smo i Stjepana Oreškog iz Slakovca jer više nije mogao sam voditi sve poslove. Oreškom smo dali udio u vlasništvu poduzeća kako bismo ga stimulirali i sve je bilo dobro do konca 1998. Tada je NMP Produkt mogao sam poslovati, pa su se Novak i Oreški polako počeli distancirati od nas i predlagati da im prodamo svoje udjele. Početkom 1999. godine dogovorili smo da svakome od nas dvojice plate po 125 tisuća maraka i tada počinju muke da to naplatimo - kaže Miroslav Marciuš.
Iz današnje perspektive zvuči pomalo neozbiljno, no Pleh i Marciuš s Oreškim i Novakom nisu sklopili ugovor o kupoprodaji udjela u tvrtki.
- Nismo sumnjali u njihovo poštenje. Bili su dobri i dragi kad su nas trebali, pa nismo mislili da se čovjek može promijeniti u trenu - kaže Marciuš.

Dug postoji, ali je zastario

Prema njegovim riječima, dogovor je bio da se dio novca isplati u gotovini, a manji dio kompenzacijom u radovima ili drugačije. Vrijeme je prolazilo, a isplata je izostala.
- Zvao sam Novaka koji me molio da još pričekam, zvao sam Oreškog sto puta, a on mi je govorio da ništa ne zna i nek o svemu pitam Novaka. Pomogli smo im da se izvuku iz bijede, da se zaposle i imaju dobru tvrtku, a od našeg novca ništa, ništa, ništa. Prva uplata od 2 tisuće kuna stigla je 19. veljače 2002., nakon toga još nekoliko do ukupnog iznosa od 8.100 kuna - priča Miroslav Marciuš.
U to vrijeme priča dobiva drugi predznak. Ljubomir Novak dao je procijeniti tvrtku te konstatirao da je ona u dubiozi 226 tisuća njemačkih maraka i da prema Marciuš i Plehu više nema nikakvih dugova.
- Zato sam u travnju 2002. podnio tužbu kod Općinskog suda u Čakovcu. U odgovoru na tužbu oni nisu osporavali dugovanje, nego su se branili zastarom tražbine u cijelosti, što i stoji u odgovoru na tužbu Novakovog odvjetnika. Sud je presudio u njihovu korist jer su svjesno zavlačili isplatu i tako se branili, a ja sam kao bivši suvlasnik i osnivač NMP Produkta s uloženih 275.575 kuna ostao bez novaca, a sad ću, kao nagradu, ostati i bez kuće - zaključuje Miroslav Marciuš.

Tkalčić: Ogromna vrijednost spora ima svoje troškove

Nakon što je tužitelj Marciuš izgubio spor, uložio je žalbu koja je “odbačena kao nedopuštena”. Citiramo navod sutkinje Jelene Hatvalić: “Sud je osnovano, zbog toga što je tužba tužitelja po drugostupanjskom sudu ocijenjena kao nerazumljiva i nepodobna za raspravljanje, istu vratio tužitelju na popravak i dopunu u smislu Zakona o parničnom postupku te je tom prilikom naznačio u kojem pravcu je ispravak i dopunu dužan učiniti. Ujedno je upozoren na pravne posljedice nepostupanja po uputi suda. Kako nije sporno da tužitelj vraćenu tužbu nije ispravio i dopunio, niti je neispravljenu vratio sudu, to je prvostupanjski sud uz pravilnu primjenu materijalnog prava dobio pobijano rješenje.”
Rupe u tužbi naš sugovornik nije spominjao niti nam ju je predočio. Tuženik Ljubomir Novak smatrao je da nema što skrivati, pa nam je svu dokumentaciju ustupio, ali se suzdržao komentara i uputio nas na svog odvjetnika Miroslava Tkalčića. Po njemu, ovaj spor ne treba komentirati jer je sam po sebi jasan.
- Marciuš je izgubio spor. Kad je doneseno rješenje, on se nije žalio i sada mora nadoknaditi sudske troškove tuženicima. Naznačio je ogromnu vrijednost spora i prema odvjetničkoj tarifi prouzročio troškove koji se sada naplaćuju po ovrsi s obzirom da ih se on oglušuje platiti - ističe odvjetnik Tkalčić.

Pleh: Što komentirati, Marciuš je utuživao bez mene!

Razgovarali smo i s bivšim Marciuševim partnerom Rudijem Plehom, no za javnost - on ostaje u većoj mjeri suzdržan. Potvrđuje da je tvrtka NMP Produkt (skraćenica za Novak-Marciuš-Pleh) bila njihova zajednička investicija i da je dvojac izašao iz firme, uz dogovor da ih Novak isplati kad bude mogao. Također potvrđuje da potraživanje nisu naplatili.
- S obzirom da me Marciuš nijednom nije obavijestio da to utužuje i da ne znam ništa o procesu, ne mogu se o tome ni očitovati. Ne osjećam se pozvanim komentirati, nisam ništa davao u javnost, pa neću ni sada jer se stvar ne rješava kroz novine. To su stvari koje iziskuju da sjednemo, razgovaramo i dogovaramo. Mi smo krivi što su nam rokovi izbjegli i što nismo naplatili potraživanje - zaključuje Pleh.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2863