Arhiva 19.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

Dijana Posavec: Za taj novac načelnik će morati jako zaorati

NEDELIŠĆE: PLAĆA NAČELNIKA 10.878 KUNA

Koliko nas načelnik košta u neto i bruto iznosima mjesečno i godišnje - bilo je pitanje koje je Dijana Posavec postavila na sjednici Općinskog vijeća u Nedelišću otvarajući time točku dnevnog reda pod kojom se donosila odluka o plaći načelnika Općine Nedelišće. Predložen iznos plaće bio je umnožak 5.415,37 kuna i koeficijenta 2.70. Na to su vijećnici Kluba SDP-HNS-HSS-HSU dali amandman s prijedlogom koeficijenta od 2.60.
Nakon što je pročelnik za financije izvijestio vijećnike da bi mjesečna neto plaća načelnika Mladena Horvata iznosila 10.878 kuna neto, što Općinu zapravo s doprinosima i davanjima košta ukupno 20.252 kune, povedena je rasprava u kojoj je sudjelovao i HDZ-ov vijećnik Robert Grudić, dr.
- Zanimljiv je koeficijent koji se predlaže. Dok se ne donese zakon, zakonodavac predlaže da koeficijent bude 1,50, a osim toga, osnovica je sada 5.100 kuna jer su plaće išle za 6 posto dolje. Koeficijent 2,60 imaju sveučilišni profesori, ravnatelji državnih ustanova nešto manji. Cijenim rad, no pobornik sam toga da prvo treba dati rezultate i potom ih vrednovati. Trebali bismo biti realni u odnosu na mirovine i prosječne plaće - rekao je Grudić.
Nezavisna vijećnica Dijana Posavec poručila je načelniku da ga njegova plaća obvezuje na veliku angažiranost:
- Nadam se da će načelnik s tom plaćom jako zaorati u zemlju i da će puno raditi za ovu općinu.
Načelnik Horvat osvrnuo se na izlaganja vijećnika i nagovijestio da bi i koeficijent njegove plaće od 1.50 mogao doći u obzir.
- Podnio bih i koeficijent od jedan i pol, međutim onda bismo morali mijenjati cijelu strukturu u općinskom uredu. Pročelnici imaju koeficijent 1.80. Do koeficijenta od 2.70 došli smo usporedbom s kolegicom u Strahonincu koja ima plaću 7 tisuća kuna, a općina je daleko manja od naše, zajedno s brojem građana. Mi smo druga najveća općina iza Grada Čakovca, u kojem gradonačelnik ima plaću 14 tisuća kuna, dok preloški prima 11 tisuća. Mislim da je omjer realan - rekao je načelnik Mladen Horvat.
Odluka o njegovoj plaći donesena je s 9 glasova za, jednim suzdržanim i 5 protiv.
A. Ličanin

Izvor: 2847