Arhiva 22.02.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

NEDELIŠĆE: Prioritetna zaobilaznica

Rješavanje pitanja prometne komunikacije sjeverno i južno od Nedelišća godinama se zavlači na nacionalnoj razini, kod Hrvatskih cesta, jer su prioriteti u prometnoj infrastrukturi uvelike ovisili o političkim referencama, a ne o stvarnim potrebama. Možda se te okolnosti sada promijene, pa se prometna preopterećenost konačno počne i rješavati.
Lokalne vlasti u Općini Nedelišće već su pokrenule inicijativu kod Hrvatskih cesta da se ubrza izrada projektno-tehničke dokumentacije.
- Inzistirali smo kod HC-a da se okrene projektiranje jer želimo da se i sjeverna i južna obilaznica Nedelišća što prije počne realizirati. Našem stanovništvu želimo pružiti mogućnost da se sigurnije kreće, a gospodarstvu dodatnu šansu upravo poboljšanjem prometne komunikacije i proširivanjem gospodarskih zona - kaže načelnik Mladen Horvat.
Dodajmo ovome da se objekti komunalne infrastrukture i odvodnje te vodoopskrbe također razvijaju, a isto vrijedi za planove vezane uz gospodarske zone koje će se po potrebi širiti. Kvalitetu raspolaganja i planiranja u prostoru omogućuje i obavljena katastarska izmjera koja je u primjeni od 31. prosinca 2011. godine.
- Obavili smo katastarsku izmjeru u k.o. Pušćine, Nedelišće i Dunjkovec. Iskazali smo interes kod Geodetske uprave da se obavi i izmjera ostalih katastarskih općina, no, zanima nas kakav će omjer sufinanciranja sada biti aktualan. Dosad je Republika Hrvatska financirala 40 posto iznosa, a Općina Nedelišće 60. Imali smo sreće što je k.o. Nedelišće i Dunjkovec u potpunosti isfinancirala država. Preostalih osam katastarskih općina će, naravno, biti obuhvaćeno izmjerom, a sve će ovisiti o omjeru financiranja - kaže Mladen Horvat.
Otegotna okolnost povezana s geodetskom izmjerom je činjenica da geodeti brzo odrađuju svoj dio posla, no, to ne vrijedi i za sudove. Čak šest do sedam godina traje postupak sređivanja knjiga nakon obavljene izmjere.
- Nadamo se da će se i sudovi uspjeti organizirati tako da u knjigama mogu brže pratiti izmjeru na terenu - zaključuje načelnik Općine Nedelišće. (AL)

Izvor: 2965