Arhiva 29.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

NEDELIŠĆE: Župan Posavec ignorira Općinu Nedelišće

Nešto što je dosad bilo samo teza ili dojam o kojem se govorilo u kuloarima, na sjednici Općinskog vijeća Nedelišća potvrđeno je kao činjenično stanje stvari. Riječ je o odnosu župana Matije Posavca prema vodstvu Općine Nedelišće i načelniku Darku Daniji koji u Nedelišću smatraju neprimjerenim.
- Župan je sazvao hitan sastanak u vezi izgradnje nove škole u Nedelišću, čekali smo ga 50 minuta, a on nije došao. Sastali smo se s pročelnicima Županije, ali s njima ne možemo riješiti problematiku. O radu župana ne bih govorio, rekao je, između ostalog, načelnik Darko Dania u odgovoru vijećnici Dijani Posavec koja je pitanje vješto uobličila.
- Načelniče, govorili ste da imate vertikalu prema vlasti i da ćete lakše realizirati projekte. Aktualni župan već je izgubio Bolnicu, Policijsku upravu, Županijski sud, inspekciju rada - sve se seli u Varaždin, pa ćemo i bez Županije ostati. Kako i na čemu surađujete sa Županijom, koje su dobrobiti te suradnje? Ignoriraju li vas župan i Županija? I u vašem pisanom odgovoru na moje prošlo pitanje na sjednici Vijeća stoji da “župan obećava”, a vidimo da je bolje da ne obećava jer bez toga onda sigurno ostanemo. Općina ide šumom, a Županija drumom, rekla je Dijana Posavec.
Načelnik je potvrdio da Općina Nedelišće nijedan projekat ne realizira u suradnji sa Županijom, osim onog vezanog uz izgradnju nove škole. Darko Dania i dalje ostavlja prostor za razgovore o gradnji škole iako su dosadašnji susreti čelništva Općine, predstavnika Školskog odbora i županijskih pročelnika dali zaključiti da Županija niti kani niti želi graditi školu te da su županove dosadašnje pozitivne najave tek zavaravanje.
- Sve svoje projekte Općina realizira u suradnji s Vladom, odnosno ministarstvima i Gradom Čakovcem s kojim imamo sve bolju suradnju. Točno je da nam je vezano uz školu bilo obećano nešto drugo od onoga što se događa sada i da je izgradnja nove škole jedino što tražimo od Županije. To je jedini projekat koji nastojimo realizirati s Međimurskom županijom, rekao je načelnik Dania, što je vijećnica Posavec dočekala komentarom: “Na sreću.”
Protokol
- Na otvaranju Sajma knjiga Mesap libar niste govorili vi, načelniče, već je govorio župan. Dosad to nikada nije bio običaj, već se obraćao načelnik Općine Nedelišće. Zašto je tome bilo tako i što se događa, pitala je Dijana Posavec.
- Župan je tri puta mijenjao protokol i rekao da za 10 minuta sve mora biti gotovo jer će doći ministrica kulture. Kao što znate, ona nije došla, odgovorio je Darko Dania.
U izlaganjima na aktualnom satu izrečen je i podatak da je Ministarstvo kulture trebalo osigurati 500 tisuća kuna za obnovu društvenog doma u Macincu, što smo svojedobno u listu Međimurje i najavili, no, ta dotacija neće biti realizirana.
- Crkvi u Macincu ide 500 tisuća kuna, a ne za objekat doma, kako je bilo najavljeno. Nama je žao što je Ministarstvo kulture preusmjerilo novac jer društveni dom vapi za obnovom, rekao je Darko Dania.
U kuloarima saznajemo da je župnik u Macincu načelniku potvrdio da mu je dotaciju od pola milijuna kuna iz Ministarstva kulture obećao i dogovorio izravno župan. Ako je tome doista tako, postavlja se pitanje - je li to još jedna potvrda županovog ignoriranja Općine Nedelišće i njezinih potreba ili tek političko-marketinški klijentelizam?
A- Ličanin

Izvor: 3079