Arhiva 24.10.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Nek se utvrdi stvarno zagađenje iz Ljevaonice!

Vijećnik u Općinskom vijeću Strahoninca Dejan Drabić (SDP) na posljednjoj je sjednici postavio pitanje mjerenja zagađenja koje se nedvojbeno prepoznaje u okolini čakovečkog Ferro Preisa, kolokvijalno zvanog Ljevaonica.
- Pitanje zagađenja iz Ljevaonice trebalo bi konačno stvarno utvrditi. Dim koji se ispušta iz njihovog dimnjaka nisko se spušta i opor je. To je težak smrad, a blizu je i stambeni dio Čakovca, Strahoninca i Nedelišća.
Uostalom, na liniji kojom se širi smrad je i naš dječji vrtić. Možemo li nešto poduzeti da se mjerenja ne obave u idealnim uvjetima, kad dim ide ravno gore u zrak, već onda kad je jasno da se spušta i svima nama smrdi - pitao je vijećnik D. Drabić.
Načelnica Općine Sanja Krištofić potvrdila je kako je Ministarstvo zaštite okoliša prije otprilike godinu dana pokazalo interes za ovo pitanje, ali se ništa konkretno nije dogodilo.
- Iz Ministarstva su pitali je li točno da se po naseljima širi crni dim, što sam im potvrdila. Da, iza 15 sati ispušta se dim iz Ljevaonice i svi znamo kako to izgleda. Radi li netko još uvijek išta po tom pitanju - ne znam, ali sigurno je da nikakav odgovor Ministarstva još nismo dobili. Jesam za to da ovo pitanje ponovo aktualiziramo. Tako ćemo i učiniti - rekla je načelnica S. Krištofić.
Predsjednik Vijeća Rajko Lukman naglasio je kako je težište problema u mjerenjima ispuštenog dima iz Ljevaonice u tome što se ona obavljaju u idealnim uvjetima, kad nema vjetra.
- Prezentacija rezultata ne odgovara realnom stanju stvari kojem svjedočimo mi koji živimo u okruženju Ljevaonice.
Oni navodno koriste najmoderniju tehnologiju, no, pitanje je koriste li ju i adekvatno održavaju - rekao je R. Lukman.
A. Ličanin

Izvor: 3000