Arhiva 13.07.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Neobičan grad u Badličanu!

U labirintima su izvori mudrosti, preobrazbe, ljubavi...

Grad labirinata u Badličanu izgrađen je prije tri godine. Djelo je članova i volontera udruge Umjetnost davanja koji su iz svih krajeva Hrvatske i Slovenije u nekoliko radnih akcija postavili devet labirinata. Labirinti se nalaze u šumi kraj Centra za neokulturu, a napravljeni su od kamenja iz obližnjeg kamenoloma.
Svaki labirint ima vlastitu energiju i utječe na različita polja djelovanja. Devet labirinata predstavljaju labirinte moći, osjećaja, energije, povezanosti, mudrosti, ljubavi i stvaralaštva, života i smrti, preobrazbe te slobode.
- Svaki je kamen s posebnom pažnjom ukomponiran u okoliš šume, kako bi se ona sačuvala u svoj svojoj ljepoti i prirodnosti. Iako neki mještani smatraju da smo u šumi porezali stabla kako bismo izgradili labirinte, moram reći da to nije točno. Naši su članovi to područje očistili od šikare i smeća, nijedno drvo nije posječeno - ističe Aleksandra Hampamer iz udruge Umjetnost davanja.
U ove tri godine Gradom labirinata prošetalo je na tisuće posjetitelja, a prozvan je popularno Parkom mira. Šetnja kroz svih devet labirinata šetačima će uzeti otprilike dva sata. Budući da se preporuča da se labirintima šeće u tišini, ljudima iz velikih sredina to osobito godi.
- Kad znate da ovdje trebate provesti dva sata u tišini, onda treba imati na umu da je tišina sama po sebi vrlo djelotvorna. Posjetitelji osjećaju opuštenost i mir nakon prolaska labirintima - ističe naša sugovornica.
Izgradnja svakog labirinta pridonosi razvoju i pozitivnom evolutivnom pomaku, ne samo područja na kojem se nalaze, već čitavog planeta. Od pojave prvog Grada labirinata izgrađeno je gotovo dvjesto labirinata diljem Europe. U Hrvatskoj ih imamo u Badličanu, Fužinama, Vrbovcu i uskoro na Grobniku kraj Rijeke. Ovih su dana labirinte u Badličanu pohodili sudionici simpozija knjižničara iz cijele Hrvatske. Pitali smo ih o navikama opuštanja, razlozima dolaska u ovdašnje labirinte i dojmovima.
Umjetnost davanja
Udruga Umjetnost davanja osnovana je 2004. godine želeći djelovati u društvu koje je gotovo zaboravilo na ljepotu davanja i pomaganja. U svojim projektima udruga se vodi načelom davanja da bi se nešto postiglo i dobilo. Dosad su organizirali niz projekata, među kojima izdvajaju tradicionalnu akciju Mala igračka za veliki dječji osmijeh kojom članovi i simpatizeri udruge prikuljaju igračke, školski pribor, odjeću, knjige i slikovnice za djecu koja žive bez roditeljske skrbi u domovima ili udomiteljskim obiteljima.
- Prije četiri godine aktivno smo se uključili u pomaganje udruzi Prijatelji koja vodi sklonište za napuštene životinje. Mnogo volonterskog rada i zajedničkih akcija urodilo je plodom te smo uspjeli registrirati još jedno sklonište u vlasništvu neprofitne udruge u Hrvatskoj.
Aleksandra Ličanin

Branka Venne,
Zagreb:
- Često dolazim u Grad labirinata u Badličanu. Da bi se razumjelo zašto se puno nas vraća ovamo, treba imati iskustvo prolaska svakim od njih. Mi koji smo to učinili mnogo puta ne možemo pružiti znanstvene dokaze o njihovom utjecaju na “šetače”, ali tijekom nekog vremena naprosto osjetite da ste se, gotovo neprimjetno, promijenili.
Davorka Moslavac,
Zagreb:
- Labirinti su za mene živi oblici. Zavoljela sam ih kad sam ih prvi put vidjela i prošetala njima, a sada ih osjećam sve jače i družim se s njima što češće mogu. Labirinti učine to da ponovo naučite igrati se uz pomoć Labirinta povezanosti, a nježnost i suosjećanje iskazivati svima nakon čišćenja otpalog lišća u Labirintu osjećaja. Intenzivni osjećaji mogu potrajati danima.
Zvonimir Cerovečki,
Zagreb:
- Moje prvo iskustvo snažne povezanosti s labirintima počelo je upravo ovdje. Labirinti su stalno prisutni u mom životu i nastojim ih graditi i širiti znanje o njima. Oni su obrasci moći koji energiju crpe sami iz sebe i šire je u okruženje, djelujući blagotvorno i uravnotežujuće ne samo na ljude koji njima prolaze, već i na biljke, životinje i prirodnu ravnotežu općenito.
Biserka Polić,
Fužine:
- Prvi put s labirintima sam se susrela prije tri godine upravo ovdje. Osjetila sam jaku privlačnost i duboku povezanost s labirintima, pa koristim svaku priliku kako bih ponovo došla ovamo. Nekoliko mjeseci nakon mog prvog doalska u Badičan, izgradila sam labirint u šumi pored Fužina u Gorskom kotaru. Bilo je to čarobno iskustvo, prepuno ugode i sreće. (al)

Izvor: 2933