Arhiva 17.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Neprimjerena prozivanja načelnika Ljubomira Grgeca

Oporbeni vijećnici iz redova HDZ-a i HSLS-a u OV-u Kotoribe  na 6. sjednici  bili su 24 minute i napustili su je već za vrijeme aktualnog sata, a s njima se solidarizirala Blaženka Zvošec (HSLS), vijećnica u Skupštini MŽ. Dogodilo se to zbog toga jer je u međusobnoj raspravi općinskog načelnika Ljubomira Grgeca (SDP) i vijećnika HDZ-a Zorana Radmanića načelnik Radmanića nazvao malim Gobblelsom. Oporba je tražila kratku stanku, a potom je  Radmanić u ime koalicije HDZ-HSLS zatražio da mu se načelnik ispriča ili će u suprotnom napustiti sjednicu. - Učinit ću to u trenutku u kojem ćeš ti prestati po svim međimurskim medijima širiti laži o radu općinske vlast i ponovi što sam ti rekao da ti se moram ispričati - rekao je Grgec. Radmanić nije želio ponoviti, rekavši kako mu nivo njegovog ophođenja i kulture tu neprimjerenost ne dopušta. Svemu tome prethodilo je Radmanićevo pitanje zbog čega je u općinskom informativnom glasilu Kotoripski vjesnik uskraćen članak njegove stranke. - Je li cenzura i demokracija na vaš način? - pitao je vijećnik, inače  predsjednik Općinskog odbora HDZ-a Kotoribe, pozivajući se na ranije članke SDP-a. Načelnik Grgec rekao je kako je to učinila urednica glasila, a činit će to i dalje za stranku bilo kojeg predznaka ako se u njihovim prilozima nađu uvredljivi sadržaji na bilo čiji račun. Rekao je i da je u tome podržava i da je to i njegova vizija izgleda političkih stranica. - Tom pljuvanju i blaćenju moramo stati na kraj. Moraju li ljudi u Americi ili Australiji čitati za naša prepucavanja i bolesne umove koji pljuju i blate koga god stignu - pojasnio je načelnik.  Na kasniji novinarski upit nije li pretjerao u etiketiranju vijećnika (op.a., J. Gobbels je bio Reichov ministar narodnog prosvjećivanja i propagande) Grgec je rekao kako su Radmanićeve objede prešle svaku mjeru i granicu, pri čemu vješto koristi institut HDZ-ovih pressica ne bi li insinuacijama i evidentnim lažima umanjio rad aktualne kotoripske vlasti, odnosno njega osobno i da je žalosno kako time obmanjuje kotoripsku javnost. – Žao mi je što je došlo do toga - rekao je predsjednik Općinskog vijeća Željko Šebestjan (HSS). Žaljenje je izrazio i zbog daljnjih važnih točaka dnevnog reda koji je odradilo 9 vladajućih vijećnika, a važne su za kotoripsko sutra koje u ovom trenutku oporbi nije bilo važno.
Prije toga Grgec je rekao kako su krajem studenoga okončani rafovi na modernizaciji prometnica Kotoribe iz Programa EIB-II koji u konačnici vrijedi 4,050.000 kuna.  Dodao je kako  je Općina pozvala sve kupce državnog poljoprivrednog zemljišta kako bi se dogovorili o načinu njegove otplate. – Većina se odlučila na obročnu otplatu na vrijeme od 10 do 15 godina - istaknuo je načelnik, dodavši kako će s toga naslova u općinsku blagajnu ući 422.000 kuna koje je biti umanjene za 231.000 kuna, koliko je bio iznos jamčevine. Iznio je odgovor na pristigle primjedbe i prijedloge od strane Zavoda za prostorno uređenje MŽ u kojem stoji  da se prijedlog za proglašenje posebnog rezervata unutar obrambenog nasipa rijeke Mure ukida. Ukida se i prvotno planirana cesta od Kotoribe do Goričana, a aktualizirana je cesta uz nasip koja će biti spoj na autocestu.
Zoran Radmanić u tom dijelu sjednice izrazio je revolt što nije dobio odgovor niti na jedno od postavljenih pitanja na posljednjoj sjednici OV-a pozivajući se na članak iz Poslovnika koji govori kako se odgovori daju na toj ili narednoj sjednici, no do toga nije došlo. Replicirao mu je predsjednik Šebestjan rekavši da se iz mnoštva njegovih pitanja nije moglo razaznati kome ih postavlja, pa kako će onda i dobiti odgovor !?
MURS-EKOM dao otkaz
Dopisom od 29. listopada Murs-ekom, dosadašnji koncesionar na zbrinjavanju otpada, Općini je ponudio raskid koncesijskog ugovora s 31.12.2009. godine, što je godinu dana ranije od valjanog.  U raskidu se pozivaju na Zakon o otpadu i Planu gospodarenja s otpadom u MŽ  te ističu kako nisu u mogućnosti vršiti zbrinjavanje otpada na dosadašnji način, točnije na mjesno odlagalište, već i on mora biti deponiran u Totovec na zajedničko odlagalište za MŽ. - Općina je reagirala. Stupila je u kontakt s mogućim novim koncesionarima. To je Komunalac iz Koprivnice koji je dao ponudu od 16 kuna  po domaćinstvu, s time da oni nemaju registrirano odlagalište, i još 5 kuna po članu domaćinstva. Kontaktirali smo i preloški Pre-kom koji je za kantu od 120 l ponudio cijenu od 59,60 kuna, a za 240 l kantu 98 kuna. Odvoz bi bio svakih 14 dana - pojasnio je načelnik dodavši da je u razgovoru izrazio nezadovoljstvo. Pre-kom ne bi plaćao koncesiju, već bi po kanti dao 1 kunu za socijalno ugroženu kategoriju stanovništva, što bi mjesečno bili otprilike 1.000 kuna te ponudio mogućnost s područja Kotoribe zaposliti jednog djelatnika. Rečeno je, prije nego se pronađe koncesionar, da će se o tome raspravljati na sljedećoj sjednici. Prijedlog je da se koncesija dade najduže na 2 godine, do kada bi morala biti definirana ideja o zajedničkom zbrinjavanju otpada za 4 donjomeđimurske općine. - Zadnji je čas da se naše odlagalište zatvori, dosta nam je inspekcija - istaknuo je Grgec rekavši kako će i dalje odlagalište biti otvoreno za građevinski otpad. Javnost mora znati istinu. Zatvaranje odlagališta nije općinski hir, kako to nastoje prikazati oni iz oporbe, već zakonska odredba, rečeno je. Vijećnik  Vinko Horvat (kvota HSS) rekao je kako prozivanje vlasti glede tog boli i da prema takvima treba žešće reagirati. Konstatacija je, kako je najlakše narodu baciti kost neka je glođe, a glođe vlast na radost oporbe.
- U nezgodno vrijeme došli smo na vlast. Suočeni smo s valom poskupljenja, što za blaćenje odgovara pojedincima. Letkom moramo javnosti reći istinu o zbrinjavanju otpada - izravan je bio Stjepan Jarni (HSU) (Mladen Grubić)

Izvor: 2851