Arhiva 24.11.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:50.

Nestankom svake kajkavske riječi, nestaje i dio nas

 Pravi mali zbornik radova iz svih područja društvenog djelovanja, kako su ga predstavili nakladnici i urednici, predstavljen je po 23. puta zaredom. Hrvatski kajkavski kolendar, u izdanju Matice hrvatske - Ogranak Čakovec  donosi obilje priloga o društvenim događanjima u nas, osvrte na gospodarske prilike, ljude, kulturu i poezije, dok se svojim sadržajem okreće i mladoj kajkavskoj riječi te daje priliku školarcima da sudjeluju u književnom izražavanju na svom dijalektu. Ove godine glavne teme su gospodarske obljetnice i 20. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja, a uz to što nudi za svakoga ponešto, sastoji se od uradaka intelektualaca iz cijele sjeverozapadne Hrvatske, što ga čini jedinstvenim i posebnijim. Predstavljanju u restoranu “Pilka” u Čakovcu prisustvovali su svi suradnici kolendara, podupiratelji Matice te gosti koji su bili oduševljeni da je ideja nastala 1991. godine uspjela nametnuti kolendar kao vodeće glasilo te vrste u Hrvatskoj. 

„Činjenica da kolendar izlazi neprekidno 23 godine smatra se svojevrsnim fenomenom, no za to su zaslužni njegova tematika, popularna pučka proza, vjerni autori i njihova angažiranost“, između ostalog je napomenuo glavni urednik Stjepan Hranjec. Ova publikacija objavljena na više od 400 stranica izdana je u 2.000 primjeraka, a osim što ima funkciju aktivirati i afirmirati kajkavsku riječ, zahvaljujući visokoj nakladi i čitanosti, ujedno omogućava Matici financiranje i drugih projekata od posebne važnosti. Kako je istaknuo predsjednik Matice hrvatske ogranak Čakovec Ivan Pranjić, ove su godine tiskali tako još četiri knjige, Hrvatske pučke popijevke iz (1916. i 1920.) koje je sabrao Vinko Žganec, Iz pepela čakovečke sinagoge – Životopis Eve Schwarz autora Branimira Bunjca, putopis Putovima gornjeg Međimurja Franje Martineza te zbirku pjesama Danijela Kralja Vrijeme je za snove, čime je čakovečki ogranak ujedno jedan od najagilnijih u Hrvatskoj. „Važno je brinuti se za kajkavsku riječ, a da ona opstane uključujemo mlade autore, pa i oni preko natječaja imaju mogućnost biti dio ove zbirke kajkavštine. Njih pak educiraju stariji autori koji čuvaju blago našeg kaja“, objasnio je i posebno zahvalio županu koji je uložio puno truda da ogranak ne propadne i da opstane te da ispuni svoju funkciju. 

 

Iz proračuna Međimurske županije 60 tisuća kuna za Maticu hrvatsku

„Nakladnička djelatnost nešto je što ostaje za budućnost, pa mi je zbog nekoliko razloga drago što je smo dio promocije ove knjige. U prvom redu zbog očuvanja te djelatnosti, po kojoj smo, kao i u puno segmenata bolji od drugih s tradicijom koja seže u daleku prošlost, zatim zbog vremeplova koji kalendar donosi te time čuva povijest od zaborava, ali i zbog tog kaja kojeg čujemo sve rjeđe. Stoga je ova knjiga tiskana na kajkavskom doprinos našem identitetu koji nam je potreban jer nestankom svake kajkavske riječi nestaje i dio nas“, u svom je obraćanju istaknuo župan Međimurske županije Matija Posavec razveselivši sve prisutne odlukom kako će se u proračunu Županije u 2015. godini osigurati 60 tisuća kuna za rad Matice.

Predstavljanje je svojim nastupom uveličala Muška vokalna skupina Župnog zbora Svetog Jurja na Bregu pod dirigentskom palicom Milovana Horvata.

 

Izvor: 3109