Arhiva 17.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Nevenka Holetić dobitnica Nagrade Ivan Filipović

Dugogodišnja djelatnica Dječjeg vrtića Čakovec, odgojiteljica-savjetnica Nevenka Holetić iz Mačkovca laureat je Nagrade Ivan Filipović za 2008. godinu. Nagradu dodjeljuje Republika Hrvatska, točnije Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnom radu i predstavlja najviše priznanje djelatnicima u ovom području djelovanja.
Nevenka Holetić završila je Pedagošku akademiju u Čakovcu 1984. godine i stekla zvanje odgojiteljice predškolske djece. U punih 25 godina iskustva radila je s djecom različite starosne dobi, s djecom s posebnim potrebama (djecom s teškoćama u razvoju, potencijalno darovitima), kao i s djecom nacionalnih manjina. Kontinuirano se usavršavala u različitim područjima te je 2003. godine promovirana u odgojitelja-mentora, a 2008. u odgojitelja-savjetnika.
Zbog iznimnih postignuća u radu s predškolskom djecom, dobila je međunarodni certifikat izvrsnosti ISSA pedagoških standarda u pedagoškom usmjerenju Korak po korak. Nevenka Holetić posljednjih pet godina radi u dobno heterogenoj skupini obogaćenog programa u vrtiću Vjeverica. Već pet godina vodi igraonicu za poticanje darovitosti i kreativnosti djece predškolske dobi, a punih trinaest radionicu uvodnih i naprednih vrtićkih seminara Korak po korak pedagoškog usmjerenja.
Dobitnica Nagrade Ivan Filipović vodi i aktive namijenjene edukaciji odgojitelja u matičnoj kući, tajnica je Društva Naša djeca Grada Čakovca. Posljednjih petnaest godina piše stručne članke, od kojih su mnogi objavljeni u eminentnim hrvatskim časopisima namijenjenim predškolskom odgoju, kao i zbornicima radova s brojnih stručnih skupova.
Što ti o tome misliš?
Ovo najviše priznanje za doprinos razvoju odgoja i obrazovanja kao potvrda iznimne stručnosti, kompetentnosti i kreativnosti Nevenki Holetić uručeno je 3. prosinca u zagrebačkoj palači Dverce. U prisustvu predsjednika Stjepana Mesića nagradu su joj uručili ministar znanosti dr. sc. Radovan Fuchs i predsjednik Odbora za dodjelu “Nagrade Ivan Filipović” prof. dr. sc. Petar Selem, a samo dan prije dobitnica nagrade bila je naša sugovornica.
Zatekli smo je, dakako, u vrtiću Vjeverica kako čeka termin igraonice za poticanje darovitosti i kreativnosti djece predškolske dobi. Nasmiješena i vedra, ponudila nam je odgovor na pitanje ima li nečeg djetinjeg u njezinom poslu?
- Svakako. Puno toga. Od nastupa do rječnika, izvedenica i umanjenica. Moj odnos prema djeci reflektira se i prema starijima, posebno kad ih pitam: “Što ti o tome misliš?”
Imate puno obaveza, angažirani ste u brojnim sferama djelatnosti. Potrošite li se kroz dan?
- Mogla bih reći da se potrošim i da mi puno toga ostane nedorečeno jer se uglavnom zaokupljam mislima o tome je li sve odrađeno kako valja. A da ne kažem da i doma čeka moj paket dnevnih obaveza (osmijeh).
Timska igračica
Ako se vratite 25 godina unatrag, pa povučete paralelu s današnjicom, vidite li razliku kod djece i koliko se, u skladu s tim mijenama, promijenio način rada u vrtićima?
- Klinci su danas puno drugačiji, a kako napreduju oni, tako napreduje i predškolski odgoj. Kad bismo radili onako kako se radilo u mojim počecima, ne bismo imali osobitog uspjeha. Vrtić više nije samo mjesto za igru, već i za kreiranje, učenje, logiku, nastupe. Vrtić je mjesto sigurnosti, ali i odgojnog i obrazovnog rada s djecom. Zbog toga trebate uspostaviti emocionalan odnos s djetetom, a onda i s roditeljima.
Jesu li i očekivanja roditelja sve veća?
- Očekivanja su u skladu s mogućnostima i onime što se oko nas događa. Oni su jednostavno roditelji današnjice. Valja im dati poticaj, savjet, razmijeniti iskustva i informacije. Oni su naš najbolji partner.
Kolegij o Vama kaže da ste timski igrač.
- Takva sam osoba, a takav je i posao. Svi mi moramo raditi na sebi trajno jer to iziskuje vrijeme i način života. U svakom slučaju, kad sam lani preuzela posao voditeljice vrtića Vjeverica, suočila sam se s novim obavezama i učila kako se s njima nositi. Danas mogu reći da svi mi radimo timski, da imamo sjajne međuljudske odnose i da se to manifestira na našem dnevnom zadatku, a to je rad s djecom i njihova najbolja moguća priprema za školu i život u konačnici.
Aleksandra Ličanin

Počašćena i u tremi

Nevenka Holetić: Naravno da sam počašćena Nagradom Ivan Filipović i da je nisam očekivala. Zahvaljujem sindikatu koji me kandidirao za nagradu koja me sada obvezuje da nastavim raditi onako kako sam to činila dosad. Uzbuđena sam zbog dodjele nagrade, čak mogu reći da imam tremu. (al)

Izvor: 2851