Arhiva 08.07.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Nevenka Posavec: Mesap je običan seoski sajam

U utorak je u Nedelišću održana posljednja sjednica Općinskog vijeća prije ljetne pauze. Na njen je dnevni red stavljeno niz izvješća. Vijećnici su dobili pregled stanja u Međimurje plinu, Međimurskim vodama i nedelišćanskom Mesapu. Upravo je ovaj posljednji izazvao najviše polemike u kojoj su se oglasili vijećnici svih stranaka.
Raspravu je, kao i u većini slučajeva, otvorila nezavisna Dijana Posavec ističući kako u izvješću o radu Mesapa “postoji mnogo nelogičnosti”.
- Prošle je godine jedan sajam otkazan, a ove ste godine predvidjeli pet sajmova, od kojih su dva već otkazana - rekla je Posavec dodavši tome pitanje o plaćama zaposlenika i dokapitalizaciji Društva.
Direktor Marjan Novak pripisao je nezavidne okolnosti poslovanja lošem gospodarskom trenutku u cijeloj zemlji.
- U zadnje vrijeme izlagači žele dobiti što više za novac kojim plate izlagački prostor. Što se tiče dokapitalizacije Društva, kapital i stvari su revidirani, dobili smo pozitivnu ocjenu Trgovačkog suda i idemo u upis temeljnog kapitala s 3,4 milijuna kuna. Mesap s ovoliko poslovanja i puno različitih izvora prihoda ne može poslovati tek povremeno - rekao je Novak ne komentirajući konkretno pitanje svoje i plaća dvoje zaposlenih kolega u tvrtki.
Dodao je također da se “ovlaš procjenjuje da Novak ništa ne radi i samo otkazuje sajmove” pozivajući vijećnike da sami dođu na Mesap i steknu uvid u način poslovanja.
U diskreditirajućem tonu raspravu je nastavila nezavisna vijećnica Nevenka Posavec.
- Smiješno je da vam je bitan posjetitelj koji nije platio ulaznicu, ali je unutra - rekla je N. Posavec u osvrtu na Novakove riječi da broj prodanih ulaznica nije realan pokazatelj broja posjetitelja, zbog činjenice da mnogi ulaze s pozivnicama te da su gosti samih izlagača.
O dnevnicama i
reklamama
Ocjenu Mesapovih sajamskih izložbi nastavila je sljedećim:
- Bila sam na zadnjem Mesapu. To je obična seoska zabava, seoski sajam. Tko tamo sklapa posao? Da u tvrtki potrošim na promidžbu 240 tisuća kuna, koliko je potrošio Mesap, firma bi cvala. Zašto ne iznajmite dvoranu za roll stazu, sajam antikviteta, paintball? Imate 22.480 kuna dnevnica u zemlji i inozemstvu. Koje inozemstvo? Gubitaš ste, a k tome nekoga sponzorirate. Totalno sam razočarana, a vi imate plaću od 11,5 tisuća kuna - rekla je Nevenka Posavec.
Dnevnice i prijevoz okupirale su i vijećnika Ivana Marciuša.
- Koliko ste dnevnica isplatili po osobi? Zašto se plaća prijevoz za dvoje zaposlenika, a troje vas je. Režite troškove. Ne širite remen, stegnite ga - rekao je Marciuš.
Riječ “gubitaš” Novaku je odjekivala u uhu, pa se u svom odgovoru prvo osvrnuo upravo na konstataciju N. Posavec.
- Odakle vam to “gubitaš”? Dođite u kancelariju da vam pokažem dokumentaciju. Morate razumjeti kome je sajam namijenjen. Malim poduzećima i obrtnicima, vinogradarima, proizvođačima poljoprivrednih strojeva. Ne možete govoriti o njima s podcjenjivanjem. Najam dvorane nije lako realizirati. Ove smo godine iznajmili 400 kvadrata za skladišni prostor. Pokušali smo iznajmiti prostor paintballu i hokeju na rolama, ali interesenti nude 100 kuna na sat, a troškovi su znatno viši od toga. Plesnjaci i zabava. Nakon njih nam je uništen okoliš, obavezno imamo popravke i troškove. Najviše se isplate veliki događaji. Mesap d.o.o. osnovan je 1999. godine, a vi sada kažete da nismo uspješni. Nema sajma koji se može sam financirati - rekao je Novak.
Sjednica o Mesapu
Raspravu je prekinuo HDZ-ov Robert Grudić.
- Obećano nam je da ćemo na ovom vijeću raspravljati samo o Mesapu i da će biti sazvana sjednica samo s tom temom. Sada gubimo vrijeme umjesto da se time pozabavimo konkretno i studiozno. Nema smisla ovo rastezati - rekao je Grudić, a predsjednik Vijeća Željko Kacun prihvatio kritiku.
- Održat ćemo posebnu sjednicu na temu Mesapa - kratko je zaključio Kacun.
Aleksandra Ličanin

Što kažu brojke?
U 2009. godini Mesap je ostvario 2,764.668 kuna prihoda i 2,741.454 kuna rashoda. Oba iznosa su oko 100 tisuća kuna manja od planiranih. Kroz najam izložbenog prostora Društvo je ostvarilo 741 tisuću kuna prihoda, prodajom ulaznica i naplatom parkiranja 149 tisuća. Kroz potpore je Mesapu isplaćeno 1,864.462 kn od čega 1,191.475 kn iz županijskog proračuna, 100 tisuća iz Ministarstva gospodarstva, 40 tisuća iz Ministarstva poljoprivrede.
Najveće stavke u rashodima su troškovi usluga i plaća. Za ovo prvo lani su isplaćene 864 tisuće kn, a za plaće zaposlenika 534 tisuće kn. Amortizacija je 583 tisuće kuna, a kamate na kredite 313 tisuća. Prema dobavljačima je Mesap na kraju 2009. godine imao 624 tisuće kn nepodmirenih dugovanja i 23 tisuće kn neplaćenih za poreze i doprinose. Nenaplaćenih potraživanja tvrtka ima 237 tisuća kn. (al)

Izvor: 2880