Arhiva 27.03.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Nezaposlenih već blizu 8 tisuća

Krajem veljače Područna skužba HZZ-a u Čakovcu imala je u evidenciji 7.846 nezaposlenih osoba. Bio je to još jedan mjesec značajnog rasta nezaposlenosti, za 393 osobe, ili 5,3 posto u odnosu na kraj siječnja koji je i sam bio vrlo nepovoljan. Bilo je to i 220 nezaposlenih, ili 2,9 posto više nego u veljači prošle godine. Nelagodu ovih brojki možda dijelom može ublažiti ocjena da kretanja brojki u posljednja dva mjeseca otkrivaju i ograničenost statistike kao pomagala u ocjeni socijalnih procesa – sada se u njoj pokazuje ono što je stvarno stanje bilo već pred nekoliko mjeseci. Neke tvrtke, naime, već određeno vrijeme nisu svojim radnicima davale plaću ni za njih uplaćivale poreze i doprinose, ali se popriličan broj ljudi ipak (još) vodio kao zaposlen.
No, ovo ne mijenja stanje - ono je loše, sasvim smo blizu psihološkoj barijeri od 8 tisuća nezaposlenih. O dubini negativnih procesa u nezaposlenosti govori i to što je udio žena u ukupnom broju nezaposlenih u veljači bio 50,3 posto, odnosno za 0,4 postotna boda manji nego je bio u siječnju, usprkos tome što su značajni kontingenti na burzu dolazili iz tekstilne industrije, što su uglavnom bile žene.
S druge strane, broj nezaposlenih u evidenciji Zavoda značajno su povećala manja otpuštanja, po čovjek, dva ili tri u mnoštvu manjih tvrtki ili obrta, pri čemu su više bili pogođeni muškarci. Kad se sve zbroji, pokazatelj kretanja na tržištu rada, tzv. barometar zapošljavanja tako je za veljaču negativan za 300 osoba – 547 ih je u evidenciju ušlo iz radnog odnosa, a svega 247 ih je brisano zato što su posao našle. Poslodavci su u veljači iskazali potrebe za 286 radnika. U veljači su novčanu naknadu koristile 2.634 osobe, što je za 8,4 posto više nego u siječnju, ali ipak za 5,4 posto manje nego u veljači 2011. godine. Korisnicima je isplaćeno nešto manje od 39 milijuna kuna.(k)

Izvor: 2970