Arhiva 17.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:45.

Ni od koga nikada nisam ni tražio pomoć!

Život 62-godišnjeg Stanka Radikovića iz Miklavca posljednje je dvije godine sve kompliciraniji. Na kućnom broju 60 živi u krajnjem siromaštvu vlastitog domaćinstva, a brigu o njemu vode jedino susjedi.
- Ostao sam sam kad je mama umrla prije dvije godine, pa me primila rodbina u Ferketincu. Živio sam kod njih jedno vrijeme, ali nismo se baš slagali, pa sam došao natrag u Miklavec. Nekad smo se bavili poljoprivredom, ali otkako su roditelji umrli, već neko vrijeme ne radim ništa. Nemam nikakvih primanja, ni socijalnu pomoć ne primam, kaže nam Stanko Radiković.
U Centru za socijalni rad je pokušao ishoditi pomoć, međutim, kao vlasnik poljoprivredne mehanizacije, to pravo nije mogao ostvariti.
- Prodao sam mehanizaciju i jedno vrijeme živio od tog novca, ali sad već dulje vremena nemam ništa, osim kuće u kojoj živim, priča o svojoj sudbini Stanko kojeg pitamo ima li u kući struje i vode, bi li bio spreman raditi te odaje li se alkoholu.
Oskudna, derutna kuća ima struju koju našem sugovorniku plate susjedi, jednako kao što mu svakog dana daju i obrok. - Nisam alkoholičar, ne konzumiram alkohol stalno, jedino se ponekad naljutim. Sam sam u četiri zida. Teško je. Ne radim ništa cijele dane, a možda bih išao raditi da me netko uzme za nadnicu, kaže Stanko Radiković.
Općina
Općini Podturen u kojoj živi Stanko Radiković nikada se nije obratio za pomoć, niti mu je to palo na pamet. Pomoći mu nije jednostavno jer odaje dojam da ni sam nije spreman pomoć tražiti.
- Nisam nikad u Općini pitao da mi pomognu. Sad sam baš i za groblje dobio uplatnicu na 600 kuna koju nemam od čega platiti. Bila mi je neki dan ovdje socijalna radnica i rekla da dođem, evo baš danas, k njoj u ured, da vidimo kakva prava mogu ostvariti, prepričava nam Stanko pola sata prije ugovorenog termina u Centru za socijalni rad, iz čega zaključujemo da u Čakovec ni ne namjerava poći.
Danak životu u zagušljivom, dotrajalom prostoru obiteljske kuće plaća i zdravljem. Naime, u susjedstvu saznajemo da je Stanko lošeg zdravlja te da je prije nekoliko dana ostajao bez zraka, a pomoć su mu pružili upravo susjedi. Da nije njih, Stanko Radiković ne bi imao ni minimum životnih uvjeta koji omogućuju da mu dan za danom prođe.

Izvor: 3085