Arhiva 28.10.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:51.

Nikakvi izolirani incidenti neće poljuljati razinu sigurnosti u Međimurju

Suživot pripadnika romske nacionalne manjine i većinskog dijela stanovništva, ozbiljno je narušen, jedna je od konstatacija koja je obilježila 6. sjednicu Vijeća za prevenciju Međimurske županije, održana u ponedjeljak, 27. listopada. Sjednica je s tom tematikom održana na inicijativu župana Matije Posavca, ali i Krovne udruge Roma Međimurja, kako bi svatko iz svog resora predložio način rješavanja tog problema. U ime službeno odsutnog međimurskog župana, sjednicu je vodio njegov zamjenik Zoran Vidović, te je otvorio pitanjem učestalih krađa koje brinu građane, a koji se svakodnevno javljaju u ured župana. U prvom redu to su žrtve imovinskih delikata, ali i poljoprivrednici, koji nakon uloženih sredstava i vremena, ne ubiru plodove svog rada, već su im polja devastirana u vrijeme berbe. „Iako smo svjesni da nisu svi počinitelji pripadnici romske nacionalne manjine, vrijeme je da se o ovome ozbiljno progovori, jer Romi moraju shvatiti da imaju prava, ali i obveze“, rekao je zamjenik, a načelnik PU međimurske Krunoslav Gosarić dodao kako je Međimurska županija relativno sigurna županija, da će takva i ostati te kako nikakvi izolirani incidenti neće poljuljati sigurnost. „Zadaća svih nas je da djelujemo na tom polju, jer udio krađa među maloljetnicima koji dolaze iz socijalno ugroženih obitelji se ne smanjuje. Ujedno su ljudi frustrirani da kada i otkrijemo počinitelja, ne mogu namiriti štetu, jer počinitelji primaju socijalnu pomoć i imaju zaštićeni račun“, objasnio je načelnik te se kratko osvrnuo na 1. Sajam prevencije u Hrvatskoj održan u Nedelišću i pohvalio nastojanja Međimurske županije da stavi naglasak na problem sigurnosti naših građana. 

 

Željko Balog, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine istaknuo pak je kako su sredstva koja dobivaju kao pomoć, uvijek bili razlog zašto se prožima mržnja prema romskoj populaciji. Unatoč mnogim upozorenjima o načinu komunikacije Željko Balog je upućivao oštre riječi prema prisutnim članovima Vijeća za prevenciju, ali i onima koji nisu bili prisutni, poput župana Posavca. „Zašto je onda netko svjesno išao posijati krumpir kada je znao je da će mu ga „cigan“ ukrasti. Da onda uzme novce iz osiguranja nakon krađe“, između ostalog je dodao Balog direktno time optuživši poljoprivrednike i za potencijalnu svjesnu prevaru. Nastavio je Balog i dalje te je naglasio potrebu da se odradi edukacija po romskim naseljima, uz pomoć jedinica lokalne samouprave i nadležnih institucija, te za kraj istaknuo kako je od tog trenutka: „Zamrznuo rad Vijeća romska nacionalne manjine, dok se neke stvari ne riješe.“  Isti je time jasno pokazao što misli o ostalim članovima Vijeća s obzirom da je navedenu odluku donio očito bez konzultacija s njima, a retorika napadanja, iako ne nalazi na plodno tlo, nastavlja se i dalje. 

 

Predsjednik Udruge Roma Međimurske županije, Josip Balog pak je naglasio da većinu nije ni briga za Rome. „Udrugama je bitno da uzmu novce od projekata i to je to, a novci koji se izdvajaju za Rome, za njih se ne koriste“, objasnio je te optužio Centar za socijalnu skrb i Osnovnu školu Podturen da dobivena sredstva koriste bez nadzora, što je u ime centra opovrgnula Jelena Haluga Novak, naglasivši da primjenom novog zakona i ukidanjem financijskih pomoći ima mnogo nezadovoljnih korisnika, ali i da projekte provode transparentno. Važniji je, smatra, rad s mladima i njihovim roditeljima, koji mora početi od najranije dobi, u vrtiću gdje ih se podučava kulturi, higijeni i jeziku. Stoga je pohvaljen rad predškole u Kuršancu, ali će se razmotriti i ponovno uspostavljanje iste u Lončarevu naselju. 

 

Cilj je Rome staviti u ravnopravan položaj s ostatkom stanovništva, uključivanjem svih nadležnih, Ministarstva, institucija i organizacija te stvaranjem uvjeta za njihovu edukaciju i zapošljavanje. Zaključeno je kako će se prema naputku župana napraviti program, u kojem će se definirati konkretne aktivnosti i smjernice koje bi suživot učinile podnošljivijim. 

Izvor: 3105