Arhiva 19.07.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Nikola Aleksić: Mraz je ubrao pola uroda breskve

U Međimurju se obično podrazumijeva kad netko kaže voćnjak – nasad jabuka. Zato što je malo voćnjaka s drugim voćem, posebno s koštunjičavim, no, poduzeće AGRA agronoma Zorana Lovreka pri Vratišincu još od 1995. godine ima nasad breskve.
Nikola Aleksić, voćar, voditelj proizvodnje u voćnjaku, kaže da se pred desetak dana krenulo u berbu breskvi koje bi trebale u valovima dozrijevati (prema sortama) sve do kraja kolovoza:
- Imamo nasad breskve po sortimentu složen tako da nam berba dolazi na svakih sedam do deset dana, od početka srpnja sve do kraja kolovoza. Ukupno je tu sedam hektara pod breskvom i ne vjerujem da, ne samo u Međimurju, već i na širem području sjeverozapadne Hrvatske, ima negdje veći breskvik ili, uopće, nasad koštunjičavog voća.
To je malo čudno jer zapravo su manji troškovi podizanja nasada breskve, pa se možda malo više ručnog rada (nema npr. kemijskog prorjeđivanja) može i zanemariti jer je za tim voćem stalna potražnja.
Naoko, urod je dobar, breskva je kvalitetna, međutim, imali smo ove godine tri jaka mraza, pa nam je, od deset sorti koje imamo, tri sorte ubrao mraz. Malo je pomoglo što smo u nasadu intervenirali s frostbusterom za miješanje toplog zraka, pa se barem nešto spasilo. Po iskustvu koje imamo u ovom voćnjaku, mraz je ove godine ubrao od 40 do 50% od optimalnog uroda. Još se jednom pokazalo – za breskvu bi bilo bolje (a i za drugo voće) da je ipak na malo višoj nadmorskoj visini. Pogledajte u gornjem Međimurju: ima lokaliteta na kojima uopće nisu imali mraza! Čudno mi je što se gornjomeđimurski voćari malo više ne okreću za koštunjičavim voćem... (MB)

Izvor: 2986