Arhiva 07.09.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

NIKOLINA MEKOVEC NAKON EKSCESA NA POZORNICI ŠPANCIRFESTA

Kako među izvođačima i izlagačima, tako i među posjetiteljima, nedavno završen Festival dobrih emocija - Špancirfest i ove je godine u Varaždinu okupio cijelu Hrvatsku i susjede iz inozemstva. Zabavni i kulturni sadržaji koje je teško i nabrojiti doživjeli su i jedan tamniji trenutak. Sjajno posjećen Milk night, multimedijalni program plesa i akrobacije namijenjen djeci i mladima, izveli su plesači studija Vindi predvođeni Davorkom Čorko Rodeš, Plesna radionica Ilijane Lončar iz Požege i čakovečki plesači iz Studija suvremenog plesa Teuta koji vodi Nikolina Mekovec. Za ljubitelje cirkuske akrobacije, Nikolina Komljenović izvela je zračnu akrobaciju na tkanini, a program su svojim pojavljivanjem nagradila dvojica aktivista za zaštitu životinja. Dvojac se pojavio na pozornici maskiran u krave, zakrvavljenih kostima. To nije bilo dovoljno, pa su i pozornicu umrljali “krvlju”. Eksces u kojem su aktivisti zloupotrijebili masovnost Špancirfesta dogodio se upravo za nastupa Teute. Da bi mogli izvesti svoje koreografije do kraja, plesači su sami počistili pozornicu, a N. Mekovec za list Međimurje o tome kaže:
- Nešto ovako ružno nikad nisam doživjela. Toliko je crvene boje bilo proliveno po sceni da je prizor bio frapantan. Upropastiti nečiji trud i djelo ovako javno nije samo necivilizirano, već je i primjer zloupotrebe slobode misli i govora. Aktivisti su istu poruku mogli odaslati samostalno pripremajući javni nastup, o vlastitom trošku uništenja pozornice. Ali, mi smo samo brinuli kako nastaviti s programom, pa smo sve sami očistili. Skinuli smo kostime i obrisali scenu, u čemu su nam se pridružili i ostali plesači.
Uvjerena sam da smo i mi time poslali svoju poruku - zaključuje Nikolina Mekovec. U Teutinim koreografijama plesali su Lana Jalšovec, Filip Vajda, Sara Magdalenić, Melani Haček, Kristina Jarni, Katarina Lajtman i Nikolina Šardi.
A. Ličanin

Izvor: 2941