Arhiva 14.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

Ništa bez pravog međimurskog graha

Već tradicionalno, svake godine u ovo vrijeme, kad dovoljno otopli, idealno je doba za kuhanje u prirodi. Sunčani dani, lagan proljetni povjetarac, kotlić ili neki roštiljček lijepo zaokružuju proljetnu priču. No, ništa bez pravog međimurskog graha na otvorenom, u dobrom društvu. Ako nemate neki receptić za kuhanje graha za takvu prigodu, tu sam ja da pokušam pomoći. Ako grah namočite jedan dan ranije, kuhanje je jednostavno, tako da se i vi i društvo možete posvetiti ohlađenim pivicama ili gemištima od odličnog međimurskog vina. Neka vino bude suho, a grlo mokro! Kotao pak pun finota.

SASTOJCI
- grah (po izboru)
- slanina (špek)
- mrkva
- luk
- celer
- korijen peršina
- koncentrat rajčice
- lovorov list
- kobasice (i /ili suho meso)
- slatka mljevena
paprika
Grah operite i ostavite da se stoji u vodi barem 24 sata prije pripreme.
Sitno sjeckan luk prodinstajte na ulju, dodajte sitno sjeckan špek, mrkvu, celer i korijen peršina te kratko popržite. Zalijte s malo octa (malo) i kuhačom poskidajte sve ono što se prilikom pirjanja ulovilo za dno (ako nemate ocat, može i vino!)
Propirjano povrće zalijte povrtnim temeljcom (ili vodom ako nemate temeljac) te dodajte prethodno namočen grah, lovorov list i nekoliko žlica koncentrata rajčice i slatke mljevene paprike. Sol i papar ne spominjem, za to mislim da znate.
Pustite da se krčka dok vi tamanite gemište.
Kad grah omekša, dodajte kobasice i meso te kuhajte još 30-ak minuta.
Jelo završite sitno sjeckanim peršinom ili vlascem.
Dobar vam tek!

Izvor: 3029