Arhiva 29.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Nobilis obilježio dan planeta Zemlje

Od utorka, 22. do subote, 26. travnja Zaštitarsko-ekološka organizacija Nobilis nizom aktivnosti obilježila je rođendan našeg planeta. Na Dan planeta Zemlje, 22. travnja na Međimurskom veleučilištu postavljena je izložba desetak fotografija na temu Zeleni gradovi, 27-godišnjeg studenta multimedije i volontera Nobilisa Marka Lončarića.
- Čakovec se može nazvati zelenim gradom, rekao je autor koji na fotografijama, uz ostalo, prikazuje polje uljane repice na okrajku grada, vjetrenjaču postavljenu kod Tehničke škole Čakovec, objekte na kojima se nalaze solarni paneli za proizvodnju električne ili toplinske energije, zelene gredice u gradu…
- Zeleni su upravo gradovi koje krase učinkoviti i čisti oblici energije te koji svojom urednošću i ambijentom nastoje poticati zradviji život tako da su prijateljski usmjereni korištenju „zelenijeg“ transporta, rekao je još jedan volonter Nobilisa Goran Sabol. On je u srijedu za studente održivog razvoja na Veleučilištu održao i predavanja o korištenju obnovljivih izvora energije. Nobilis je u četvrtak za sve zainteresirane građane i one koji se žele uključiti u rad te najstarije međimurske ekološke udruge otvorio vrata svog ureda. U petak je u Šenkovcu za mališane tamošnjeg dječjeg vrtića priređena ekoradionica, dok je dan kasnije u istoj sredini provedena akcija čišćenja okoliša Zelena čistka.
Podsjetimo, počeci obilježavanja Dana planeta Zemlje sežu u 1970. godinu, kad su pod vodstvom američkog senatora Gaylorda Nelsona diljem SAD-a održane prve masovne demonstracije za zaštitu okoliša na kojima je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi.(vk)

Izvor: 3079