Arhiva 02.02.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

NOĆ MUZEJA U ČAKOVCU: 3140 posjetitelja

I ove godine manifestacija Noć muzeja privukla je velik broj posjetitelja koji su se od 18 sati 28. siječnja do sat poslije ponoći idućeg dana kretali osvijetljenom palačom Zrinskih u Čakovcu. Samo u prvom satu palačom je prošlo 800-tinjak ljudi, a do zatvaranja priredbe izbrojano je 3.140 posjetitelja (600-tinjak osoba više nego prošle godine). Nije istina da narod nije sklon kulturi. I te kako jest, osobito ako je besplatna!
Ovogodišnja priredba bila je u znaku Preloga i njegova naslijeđa. Posjetiteljima je, uz upoznavanje Preloga uživo - preko susreta s njegovim ljudima, ponuđena i brošura u kojoj su objedinjeni ulomci iz povijesnih knjiga vezani uz znamenitosti tog kraja. Članovi Kulturne udruge Seljačka sloga Prelog pripremili su bogat izbor iz svog repertora, a u izložbenom salonu Muzeja Međimurja svoj su kraj predstavili i članovi preloškog Književnog kruga te dječjeg zbora Maleni. Velik posao i ovaj su put za svoj grad odradili učenici i nastavnici Srednje škole Prelog koji su osmislili i pripremili (vrlo jestivu) izložbu jela pripremljenih po receptima starim i 500-tinjak godina.
VREMEPLOV
Zanimanje je izazvao i postav iz zbirke poduzetnika Alojzija Šestana iz čije je tvrtke Šestan - Busch za ovu prigodu posjetiteljima priređeno neobično vremensko putovanje.
Putovanje je bilo priča o ratnoj opremi tijekom povijesti - od doba oklopljenih ratnika do najsuvremenije opreme kakva se danas proizvodi u ovoj tvrtki. Postavu je dodano i malo čarolije: predstavljena je originalna kaciga korištena tijekom snimanja spektakla Gospodar prstenova koja je također dio ove zbirke.
PRELOG NEGDA
Prelog negda, osim spomenutih gastro-maštarija, predstavljen je i starim zanatima. Ivan Gradečak - Joc iz TZ-a Grada Preloga uspio je okupiti najznačajnije čuvarice i čuvare starih zanata: Antuna Bermanca koji je prikazao izradu dravskog čuna, Nadu Pataftu i Mariju Režek iz Cirkovljana koje su prele na kolovratu te izrađivale cekere od “luščija”, zatim Ivana Blažinčića koji je i najmlađima pokazao kako se šegrt Hlapić pretvara u dobrog majstora - postolara, a Ivan Židov zadivljujućom je brzinom i vještinom pleo košare.
Sudeći po rijeci ljudi koja se slijevala u Stari grad, Noć muzeja Međimurci doživljavaju kao obiteljsku manifestaciju te je najučestalija slika pokazivala širom otvorene oči malenih uprte u kakav eksponat dok im roditelji ili bake i djedovi pričaju o prošlosti. (žd)
Snimio Dubravko Lesar

Izvor: 2910