Arhiva 13.07.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Noć uoči zaruka zatrpali im dvorište slamom i kramom

Miroslav Šulj iz Svete Marije i Lidija Jurčan iz Cirkovljana svoju su petogodišnju vezu minulog petka odlučili okruniti zarukama. Odredili su i datum vjenčanja, 4. lipnja 2011. godine.
Ni njih nije mimoišao još uvijek uvriježen međimurski običaj „natepaja“ kojim se uoči zaruka obilježava put od dečka do njegove cure, sve da selo sazna tko koga voli. No, ovo što su doživjeli Miroslav i njegova obitelj baš se nije moglo očekivati.
- Kad smo umorni legli, čuli smo buku i glasove i mislili da će to biti nešto simbolično. Obično su prijatelji i bliža rodbina put od kuće zaručnika do kuće zaručnice posipavali perjem ili nekim sličnim materijalom. Ma, ne ljutimo se, dapače, neka svi znaju da se jako volimo. Primit ćemo se čišćenja i to je to. Zvao sam kuma da nam pomogne traktorom. Uglavnom su u pitanju slama, tekstil, šljunak, stare stvari i kutije – rekao je Miroslav u subotu ujutro, dan nakon zaruka, sav sretan grleći Lidiju.
Njegovi majka Franciska i otac Srećko samo su se zbunjeno okretali po dvorištu ne znajući odakle početi. Lidija i Miroslav vole se od školskih dana i nisu nimalo brinuli što će ljudi reći. Veselo su na glavnoj cesti mahali vozačima koji su zastajkivali i u čudu se pitali što se zapravo dogodilo.
Zinka Čižmešija

Izvor: 2881