Arhiva 17.10.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Noćne ptice sklonjene s ulice

U ponoć, 7. listopada započela je sveobuhvatna akcija Policijske uprave međimurske u kojoj je sudjelovalo 20-ak policijskih službenika te komunalno redarstvo Čakovca. Identične aktivnosti, osim u Čakovcu, provedene su i u Prelogu. Do 4 sata djelatnici PUM-a su, na lokacijama dvaju gradova u kojima se učestalo utvrđuju prekršaji pijančevanja na javnom mjestu te krši Obiteljski zakon, provjerili identitet 82 osobe. U Čakovcu su 44 osobe zatečene pri pijančevanju na javnom mjestu, a 31 osobi među njima je izdano pisano upozorenje sukladno odluci Grada Čakovca o uređenju i održavanju naselja. Tom su odlukom regulirani i prekršaji poput pijančevanja na javnim površinama, ali i kršenje čl. 95 Obiteljskog zakona (prema kojem maloljetnici poslije 23 sata mogu biti na ulici isključivo u pratnji roditelja ili punoljetne osobe u koju roditelji imaju povjerenja). Komunalni redar Čakovca za 13 je osoba izdao obavijest o počinjenom prekršaju, dok je 9 osoba zatečeno bez osobne iskaznice. Među zatečenima u pijančevanju na javnom mjestu bile su i 3 maloljetne osobe, u dobi od 16 do 18 godina, a 4 su maloljetnika, radi njihove sigurnosti, dovedeni u policijske prostorije. Pozvani su roditelji, upozoreni da im djeca ne mogu nakon 23 sata lutati bez nadzora, a posebno izvješće bit će predano i Centru za socijalnu skrb u Čakovcu.
Povodom ove akcije razgovamo s Krunoslavom Fekonjom, djelatnikom Policijske uprave međimurske u Čakovcu, koji upozorava da roditelji nikako ne bi smjeli zanemarivati činjenicu da se u crnoj statistici u Hrvatskoj bilježe i tragični ishodi pijančevanja među mladima, tj. trovanja sa smrtnim ishodima. U Međimurju ih nismo imali i cijela bi zajednica trebala uprijeti snage da tako i ostane. No, pravo je pitanje tko upire koliko snage? U pravosuđu nerijetko kazneno postaje prekršajno i, umjesto kazne, se dobiva nagrada – opomena. Najčešća obrazloženja su “slabije imovinsko stanje, nesređeni obiteljski odnosi itd”. U svim je lokalima velikim slovima istaknuto “Ne točimo alkohol mlađima od 18 godina”. A toče ga bez mjere i straha... jer inspektori drijemaju. Alkohol je relativno jeftin i vrlo dostupan.
U izvješću iz PUM- a o ovoj akciji u oko upada činjenica da je policija u Čakovcu imala dodatnih uporišta za djelovanje na osnovi gradske odluke, što u Prelogu nije slučaj. Načelnik PP-a Čakovec K. Fekonja pojašnjava da je riječ o plodu dobre suradnje i rada čakovečkog Vijeća za prevenciju:
- U ovu odluku Grada Čakovca uvršteni su savjeti Vijeća za prevenciju te njezina uloga u primjeni nema samo represivnu, već i odgojno–obrazovnu notu, s obzirom na činjenicu da posebnu pozornost posvećujemo mladima. Odlukom su regulirani postupci koji slijede nakon što se punoljetna ili maloljetna osoba zatekne pri pijančevanju na javnom mjestu: od upozorenja roditeljima (ako je riječ o maloljetnoj osobi) preko obveze pohađanja kratke edukacije o opasnostima koje alkohol donosi do novčane kazne od 500 kuna.
U slučaju da se osoba odazove tečaju i uredno ga pohađa, postoji mogućnost ukidanja novčane kazne – kaže načelnik PP-a Čakovec Krunoslav Fekonja te pojašnjava što policija može učiniti na područjima jedinica lokalne samouprave na kojima ne postoje odluke poput ove u Gradu Čakovcu:
- Postoje zakonom propisane mjere protiv remećenja javnog reda i mira, ali da bismo ih primijenili u slučaju pijančevanja na javnom mjestu, osobu moramo višekratno zateći u prekršaju. Riječ je o prekršajima koje policiji nije baš jednostavno evidentirati. Zato u okviru naših ovlasti možemo efikasnije djelovati na područjima na kojima postoje odgovarajuće odluke jedinice lokalne samouprave, kao što je slučaj u Čakovcu – dodaje K. Fekonja.
Policija je i do sada provodila akciju Alkohol nije cool usmjerenu upravo na osjetljivu populaciju u odrastanju, a iz PUM-a najavljuju da će se ova vrsta aktivnosti nastaviti.
NEMAM VREMENA
Što s roditeljima koji odbijaju doći po svoju djecu u policijsku postaju:
- Na žalost, vidimo i takve primjere u našoj praksi. Događalo nam se da u gluho doba noći roditelji na naš poziv da dođu po svoje dijete, odgovore - “Nemam vremena” - i, jednostavno, se ogluše. U takvim slučajevima to pribilježimo te pozovemo dežurnog socijalnog radnika koji preuzima daljnju skrb i nadzor. Ako su takvi postupci učestali, nadležnima možemo podnijeti i kaznenu prijavu za zanemarivanje.
RODITELJSKO
CRVENILO
Operativci koji su sudjelovali (i) u ovoj akciji i koji su svakodnevno na ulici najčešće se susreću s jednim te istim licima u istim prekršajima. Za takve, kažu, lijeka nema, ako se korjenito ne izmijene zakoni. Kad je riječ o maloljetnicima, slažu se da sve počinje i ostaje na kućnom pragu. “Lijek” vide i u sramu koji dio roditelja iskusi kad, crveni do ušiju, u gluho doba noći dođu po svoju djecu u policijsku postaju.
Željka Drljić

Izvor: 2999